Zlato se dá i jíst: Kuchařka pro bohaté
|

Zlato se dá i jíst: Kuchařka pro bohaté

Během léta vyhnaly obavy o světovou ekonomiku cenu zlata až nad 1 900 dolarů za trojskou unci. Nejistota na světových trzích přetrvává, takže se dá očekávat, že zájem o zlato bude dále růst. V současnosti sice zlato zažívá korekci, ale gurmáni vědí své - dobrůtky s příměsí blyštivého kovu chutnají luxusně pořád, čert vem pár procent nahoru nebo dolů.

Komodity Zlato Potraviny

Ne všechny formy zlata, se kterými se na trzích obchoduje, jsou jedlé. Těžko byste si pochutnali na zlaté cihle nebo slitku. Ale takový prášek nebo lístky z tohoto netoxického kovu dodají pokrmu notnou dávku elegance.

Zlato není jen součástí jídelníčku zhýralých boháčů, kteří si ho objednávají v nejluxusnějších restauracích světa s kaviárem nebo v dekadentních dezertech. Zlatou příchuť si můžete vyzkoušet i doma v kuchyni, protože existuje řada receptů na zlaté lahůdky pro širokou veřejnost.

Nabízíme deset nejlepších zlatých receptů, které z vás udělají kulinářské bohy.

Bagel

  • Autor: šéfkuchař Frank Tujague

Jedinečná příležitost se naskytla hostům hotelu Westin New York na Times Square v roce 2007, kdy mohli za méně než tisíc dolarů zakusit nejdražší bagel světa. Veškerý výtěžek šel na charitu. Cena bagelu vyplývala z luxusního složení, při přípravě byly použity zlaté lístky nebo smetanový lanýžový sýr.

Bagel se zlatem

Barfi

Barfi je tradiční mléčný dezert oblíbený v Indii, Pákistánu a Himálaji. Jeho chuť je většinou podobná sýrovému dortu (cheesecaku). Jméno je odvozeno z perského výrazu pro sníh. Obvyklými ingrediencemi jsou kešu oříšky nebo pistácie. Pokrytý je tenkou vrstvou zlatých nebo stříbrných lístků.

Barfi

Rizoto se šafránem a zlatými lístky

  • Autor: šéfkuchař Gualtiero Marchesi

Nezbytným kořením pro přípravu rizota ve Středozemí je šafrán. Existuje mnoho forem rizota, nás však zaujala milánská varianta šéfkuchaře Marchesiho, kde kromě obvyklého šafránu zakusíte i zlaté lístky. Vařené v zeleninovém vývaru a servírované "al dente" se zlatými lístky je toto jídlo učiněná elegance.

Zlaté rizoto

Pizza

  • Autor: šéfkuchař Domenico Crolla

Crolla je jedním z nejslavnějších italských kuchařů působících ve Spojeném království. V restauraci Bella Napoli servíruje hostům unikátní pizzy. Jeden takový kousek byl dokonce dražen v roce 2006 na eBay pod názvem "Pizza Royale 007" a obsahoval vedle kaviáru a zvěřiny i 24karátové zlaté vločky. Aukci vyhrál advokát Maurizio Morelli a za 4 200 dolarů získal privilegium odnést si jedinečnou pizzu domů.

Pizza se zlatem

Dražé

Oblíbenou dekorací dezertů je dražé. Miniaturní zlaté kuličky najdeme třeba na muffinech nebo dortech. Jejich vzezření může konzumenty mást, protože není na první pohled jasné, zda jsou jedlé. V Americe jsou kovová dražé klasifikována jako nejedlá, v Evropě ovšem žádná regulatorní omezení neplatí. Při přípravě dražé se fantazii evropských šéfkuchařů meze nekladou, a proto se můžete setkat i s pozlaceným dražé.

Muffiny zdobené zlatem

Čokoládové kudrlinky

Čokoládové kudrlinky umožní milovníkům sladkého dopřát si specialitu s relativně krátkým nákupním seznamem: potřebujete jen čokoládu, zlatý list, stěrku a nůž. Přestože není třeba tolik příměsí, není snadné čokoládové kudrlinky vyrobit. Zlaté lístky jsou neuvěřitelně jemné a tenké, práce s nimi vyžaduje velkou opatrnost. Při neopatrné manipulaci se mohou snadno rozpadnout na prach, navíc je třeba dbát na to, aby měla čokoláda tu pravou konzistenci. Pokud nebude dostatečně pevná, kudrlinky z ní nepůjdou, a když bude naopak moc tuhá, budou se kudrlinky lámat.

Čokoládové kudrlinky

Dort z tmavé čokolády a karamelu s kaštany ze zlatého prachu

Pokud se zúčastníte narozeninové oslavy nějakého boháče, možná se setkáte s tímto luxusním výstřelkem, kterému se jen tak ledajaký dort nevyrovná. Základem je čokoládovo-karamelová poleva (ganache) oslazená kaštanovým krémem a sirupem z brandy. Příprava dortu trvá minimálně dva dny, protože ganache se musí uležet přes noc. Volitelnou příměsí je zlatý prach, který lze koupit v obchodech s luxusními potravinami.

Dort se zlatými kaštany

Goldie

  • Autor: šéfkuchařka Sarah Magid

Sarah Magid je odbornice na biopotraviny. V jejím receptu najdete pouze pět ingrediencí: kakao, lité těsto, máslo, čokoládovou polevu a zlatý prášek. Goldie se pečou ve zvláštních pečících nádobách (éclair), které se prodávají ve specializovaných obchodech pro pekaře.

Goldies

Zmrzlinový pohár

  • Kde ho dostanete: restaurace Serependity 3 na Manhattanu

Restaurace je populární mezi Newyorčany i turisty. Mnozí cestují přes oceán, aby okusili její speciality. Proslavila se tím, že v roce 2004 nabízela zmrzlinový pohár pod názvem "Zlaté bohatství" za 1 000 dolarů. Tři roky nato představila novou specialitu s čokoládovou zmrzlinou, která tu předcházející zcela zastínila. Cena byla stanovena na 25 000 dolarů. V obou pohárech jste si mohli vychutnat 24karátové zlaté lístky.

Zmrzlinový pohár se zlatem

Čokoládové tyčinky

Čokoládové tyčinky "Wispa", byly uvedeny na britský trh v roce 1981 firmou Cadbury. V roce 2003 byly přejmenovány na "Dairy Milk Bubbly" a dostalo se jim nových tvarů. Nedosáhly však takového úspěchu jako jejich předchůdci. Proto přišel triumfální návrat původních "Wispa" do obchodů v roce 2007. Byla mezi nimi i čokoládou plněná varianta Wispa Gold. Znovu byla uvedena v roce 2009 a po masivní kampani na Facebooku, kde byla demonstrována obrovská poptávka po ní, také v roce 2011. Na podporu kampaně byla vyrobena tyčinka ve zlatém obalu pokrytá vrstvou zlatých lístků, která stála 961,48 libry, tedy tolik, kolik by v té době stála, kdyby byla celá ze zlata.

Wispa Gold od Cadbury
Zdroj: CNBC