5 důvodů, proč bychom měli všichni jíst hmyz

5 důvodů, proč bychom měli všichni jíst hmyz

| redakce

Aby budoucích 9 miliard lidí nehladovělo, bude se muset světová nabídka potravin do roku 2050 zdvojnásobit. Možná je řešením hmyz!

V západním světě je hmyz všeobecně považován za nežádoucí a obtěžující. Představuje odvěké trápení lidstva, jeho likvidací se dokonce zabývají celá odvětví. Možná jsou ale naši malí spoluobyvatelé Země řešením blížící se potravinové krize. Naznačuje to například aktuální zpráva FAO (Organizace pro výživu a zemědělství při OSN).

Hmyz není k jídlu?

Není to tak úplně pravda. Pro 2 miliardy lidí na světě je hmyz běžným doplňkem stravy. Konzumuje se hlavně v Africe, Asii a Latinské Americe. Jíst hmyz je zde běžné už po tisíciletí.

Proč by měla být tato miniaturní potrava chutnou volbou pro naše zdraví a úlevou pro životní prostředí? Experti FAO odkrývají minimálně 5 důvodů:

1. Poskytuje potřebné nutriční hodnoty

V reportu FAO se píše, že dospělé kobylky mají srovnatelně proteinů jako hovězí maso (množství proteinů, tuku a vlákniny se ale liší podle jednotlivých druhů). V mnoha společenstvích, kterým není cizí pojídat hmyz, tvoří tato malá zvířátka významnou část potřebné dávky proteinů, kalcia, zinku a železa.

Srovnání průměrného obsahu proteinů u hmyzu, plazů, ryb a savců
Srovnání průměrného obsahu proteinů u hmyzu, plazů, ryb a savců

2. Ekologičtější výroba potravin

Chov tradičních masných plemen zvířat je zodpovědný za 18 % skleníkových emisí, což překonává i negativní vliv dopravy na ovzduší. Každý ze sektorů má na svědomí mnohem více skleníkových plynů než producenti potravy z jedlých červů, cvrčků a kobylek. Hmyz také vylučuje méně amoniaku a metanu než prasata a ostatní dobytek.

Produkce skleníkových plynů (potenciál globálního oteplování), využití energie a půdy potřebné k produkci 1 kg proteinů z moučných červů, mléka a vepřového, hovězího a drůběžího masa
Produkce skleníkových plynů (potenciál globálního oteplování), využití energie a půdy potřebné k produkci 1 kg proteinů z moučných červů, mléka a vepřového, hovězího a drůběžího masa

Hmyz také potřebuje méně půdy a vody, než je potřeba pro chov ostatních zvířat, a navíc představuje řešení, jak využít organický odpad. Nizozemí již investovalo přes 770 milionů eur do nalezení cest k chovu jedlého hmyzu na potravinovém odpadu.

  • 1
  • 2
reklama
reklama