Bordeaux, ročník 2011: Nohama zpátky na zem

| Zlatko Míčka

En primeur je každoročně vodítkem pro obchodníky i investory do vína. Bordeaux z hroznů, které se urodily v roce 2011, může být pro někoho zklamáním. O to pečlivěji bude potřeba vybírat.

Bordeaux - ilustrační foto

Rok 2011 byl velice náročný. Klimatické podmínky dělaly vinařům starosti již od jara, kdy se réva probudila po zimním spánku předčasně a květenství neprobíhalo nejlépe. Teplé léto s chladnými nocemi sice vypadalo slibně, ale podzim přinesl další nemilé překvapení. Zprvu to vypadalo na ideální podmínky, za slunečných dnů hrozny krásně dozrávaly, ovšem začátkem září klesly noční teploty a zvýšila se vlhkost a vinice byly každý den zahalené v mlze až do poledních hodin.

Nepřicházel ani žádný vítr, který by načechral vinné listy a osušil hrozny – ideální podmínky pro plísně všeho druhu. Na podzim se "lámal chleba" a k dobrým výsledkům došli pouze vinaři, kteří zůstali trpěliví a počkali na dozrání hroznů, i když za cenu vyšších ztrát. Někteří bohužel sklidili nezralé hrozny, jiní hrozny připomínající spíše region Sauternes.

Jako v každém horším roce jsou vína velice rozdílná a je nutno opravdu pečlivě vybírat. Některá château jsme museli ochutnat i třikrát, abychom se přesvědčili, že zámek velkého jména letos vyprodukoval něco takového. Ale i letos se najdou příjemná překvapení - vína příjemná, ovocná a velmi přístupná brzy k pití.

Ti, kdo se nesnažili udělat za každou cenu opulentní, mohutné a pevné víno k dlouhé archivaci, udělali jednoznačně dobře. Prostě tento ročník bude tím, který je také zapotřebí, a sice ročníkem klasickým, určeným k dřívější spotřebě. V roce 2011 se také více ukázaly schopnosti jednotlivých vinařů, do kvality vín také více než v letech předchozích promluvila jejich terroir.

Pokud bychom hodnotili jednotlivé břehy, kompaktnější a ucelenější byl zcela jistě břeh pravý. Vína na levém břehu byla více rozkolísaná bez ohledu na klasifikaci či věhlas. Samozřejmě nemůžeme čekat, že všechny ročníky budou famózní jako ročníky 2009 a 2010. Z hlediska trhu je jistě zapotřebí opět snížit cenovou úroveň. K tomu rok 2011 jako stvořený.

En primeur: Business, nebo hra? Investice do vín z Bordeaux není jen pro chuťové fajnšmekry En primeur: Business, nebo hra? Investice do vín z Bordeaux není jen pro chuťové fajnšmekry Možná jste zaslechli spojení "en primeur" a na mysli vám vytanulo něco o investování. Někomu ...

reklama
reklama