Osobní údaje opět jinak: Neudělejte chybu, hrozí sankce
|

Osobní údaje opět jinak: Neudělejte chybu, hrozí sankce

Prodáváte nebo pronajímáte databáze s kontakty, například na farmaceutické společnosti, lékaře nebo zubaře, realitní makléře či právníky? Donedávna bylo předávání osobních údajů obchodními společnostmi za účelem nabízení obchodu a služeb relativně benevolentní a Úřad pro ochranu osobních údajů byl ochoten akceptovat i takřka "bezbřehé" souhlasy se zpracováním osobních údajů (stanovisko úřadu z 12. prosince 2013). Úřad pro ochranu osobních údajů ale nedávno zpřísnil požadavky na pořizování a používání těchto databází. Dejte si pozor, abyste novým podmínkám dostáli a nebyli sankcionováni.

Byznys a podnikání Právo Regulace Výhled na rok 2018

Dle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů je pro získání souhlasu k zařazení údajů do databáze potřeba:

  • předem konkrétně specifikovat všechny osoby, kterým budou databáze prodávány, a to alespoň v rozsahu název a IČO;
  • konkretizovat, jak bude s osobními údaji těmito subjekty dále nakládáno, třeba s uvedením, že budou dále využívány k zasílání obchodních sdělení v určité oblasti (například ve zdravotnictví).

Představme si tedy situaci, kdy výše uvedená pravidla dodržena nebudou a společnost prodávající databázi s obchodním údaji fyzických třetích osob sestávající například z jejich jména, příjmení, povolání a e-mailu, tuto databázi údajů fyzických osob někomu prodá. Společnost kupující tuto databázi, kupříkladu pojišťovna, následně takto získané údaje využije pro cílené oslovení potenciálních zákazníků prostřednictvím e-mailu.

Pokud však již při pořizování databáze nebyly dodrženy výše uvedené podmínky, mohla by se zmíněná pojišťovna dopustit jak rozesílání takzvaných nevyžádaných obchodních sdělení, tak i neoprávněného zpracování osobních údajů (bez náležitého souhlasu). Úřad by jí (jakož i společnosti, která databázi pořídila a prodala) v takovém případě mohl uložit pokutu (po nabytí účinnosti nového nařízení GDPR až do výše 20 000 000 EUR, popřípadě do výše 4 % jejího celosvětového ročního obratu).

Pro každého zájemce o koupi databáze údajů třetích osob bude proto důležité vědět, jaké informace byly subjektům údajů při získání jejich dat poskytnuty a zda udělený souhlas pokrývá i použití osobních údajů zamýšleným způsobem. Prodejci jakýchkoli databází s osobními údaji budou muset subjekty údajů předem informovat, kterým subjektům budou údaje v budoucnu předány a za jakým účelem.

Prakticky to mimo jiné znamená, že v informacích pro subjekty údajů musejí být uvedeni jmenovitě všichni potenciální kupci databáze a také alespoň dva účely zpracování – jedním bude samotný prodej či pronájem údajů, druhým jejich následné využití pro obchodní a marketingové účely (pro konkrétní oblast, například nabízení obchodu a služeb v oblasti prodeje nemovitostí nebo zdravotních pomůcek).

Lze očekávat, že plnění výše uvedených povinností bude ze strany úřadu kontrolováno a v případě porušení sankcionováno, a to i proto, že ve svém posledním vyjádření se nechal slyšet, že "v rámci prováděných kontrol se bude tímto tématem nadále intenzivně zabývat". Nebylo by překvapení, kdyby došlo ke zvýšení počtu kontrol cílených právě na podnikatele zabývající se úplatným předáváním osobních údajů.

Autory textu jsou Eva Radová a Matěj Grödl.

Zdroj: Rada & Partner advokátní kancelář
včera v 12:00

Analytik: Akcie globálně nabídnou zhodnocení téměř 8 % ročně

Akcie budou dlouhodobě posilovat o 7,8 % ročně, Wall Street navzdory nadprůměrnému ocenění akcií ještě není na...
Světové akcie Americké akcie Ocenění
včera v 07:00

Novák (AKCENTA CZ): Středoevropské ekonomiky si vedou dobře, politických rizik se neobávám

Solidní růst ekonomiky a nízká míra nezaměstnanosti zdobí ekonomiky střední a východní Evropy. Podle Miroslava Nováka...
Česká republika Česká ekonomika Střední a východní Evropa
16. 1. 2018 15:00

Igor Müller (NN IP): Sektorové preference v rámci střední a východní Evropy

Akcie českých, polských nebo maďarských bank jsou hluboce podhodnocené, a nabízejí tedy nadále zajímavou investiční...
Akcie ČR Střední a východní Evropa Investiční tipy
15. 1. 2018 12:00

Investorský magazín: Středoevropské akcie v roce 2018

Středoevropské akcie mají i letos co nabídnout, a navíc je mohou podpořit posilující lokální měny. Nejen o nich je...
Střední a východní Evropa Akcie ČR Evropské akcie
8. 1. 2018 12:00

Investorský magazín: Přístup k akciovému portfoliu jako první ochutnávka z Investičního fóra

Na prahu každého investičního roku se investoři snaží zvolit vítěznou investiční strategii. Je letos vhodné jít...
Americké akcie S&P 500 Výhled na rok 2018
1. 1. 2018 07:00

ANKETA: Cena bitcoinu na konci roku 2018 aneb Finanční profíci (se) baví

Zeptali jsme se několika renomovaných finančních expertů, jakou odhadují cenu bitcoinu na konci roku 2018. Řeč přišla...
Bitcoin Kryptoměny Výhled na rok 2018
30. 12. 2017 12:00

Tržní a finanční eufemismy

Lhát není hezké nikdy, a navíc je to nebezpečné. Když ale lžete sami sobě, trest vás nemine. Na trzích nebo v...
Psychologie Ponaučení pro investory Chyby v investování
27. 12. 2017 12:00

ANKETA: Emerging markets by měly i v roce 2018 investorům vydělávat

Relativně atraktivnější ocenění, odolnost vůči růstu sazeb ve vyspělých zemích a solidní ekonomický růst. Tak lze...
Emerging Markets Výhled na rok 2018 Miroslav Plojhar
25. 12. 2017 07:00

Investorský magazín: Rok 2017 ve zpětném zrcátku a výhled na další měsíce

Rok 2017 se zapíše do burzovního almanachu jako jeden z velice úspěšných a mimořádně klidných. Pozadu nezůstala ani...
Výhled na rok 2018 Americké akcie Komodity
23. 12. 2017 12:00

Jak uniknout z on-line pekla (i když zrovna nejsou Vánoce)

Zvonění, upozornění, připomínky, aktualizace. E-maily, SMS, Messenger, WhatsApp a mnoho dalšího. Můžete, ale nemusíte.
Internet Informační technologie Sociální sítě
19. 12. 2017 12:00

ANKETA: Pražská burza v roce 2018 analytickou optikou

Když dividendu, tak Monetu Money bank a ČEZ, když sázku na makro, tak VIG. Jasným kandidátem na prodej jsou naopak...
Výhled na rok 2018 Anketa Akcie ČR
16. 12. 2017 12:00

Tohle úspěšný člověk neříká

Nelze to samozřejmě brát absolutně, ale rétorika a postoj k problémům nám mohou pomoci při jejich řešení a v tom, jak...
Úspěch Mezilidské a pracovní vztahy Psychologie
15. 12. 2017 07:00

ANKETA: Americké akcie v roce 2018 ve výhledu českých investičních profesionálů

Americký akciový trh má v polovině prosince našlápnuto k unikátu, a sice k zapsání kalendářního roku s dvanácti...
Americké akcie Výhled na rok 2018 Jan Šumbera
14. 12. 2017 09:00

Pavel Kohout: Americké akcie jsou nadprůměrně oceněné, v bublině ale nejsou

Ocenění amerických akcií je nad dlouhodobým normálem, o bublině bych ale ještě nehovořil. I v roce 2018 proto mohou...
Americké akcie Výhled na rok 2018 Ocenění
13. 12. 2017 07:00

ANKETA: Investiční tipy na rok 2018

Pěti zkušených investičních profesionálů jsme se zeptali, jakým aktivům by měli investoři věnovat pozornost v roce 2018.
Výhled na rok 2018 Anketa Investiční tipy
12. 12. 2017 18:00

Pavel Kohout: Kim Čong-un miluje (luxusní) život, nebude chtít přežívat v krytu

Geopolitická rizika spojená s jaderným zbrojením KLDR nelze podceňovat, ochota vůdce Severní Koreje jít do otevřeného...
Geopolitická rizika KLDR Ekonomické a politické hrozby
11. 12. 2017 12:00

Investorský magazín: Literatura (nejen) pro investory

Kde získat kvalitní investorské vzdělání? Nemusíte hned na trh, začít můžete tradičně, tedy s knihou v ruce. V...
Knihy a literatura Vzdělání Ponaučení pro investory
7. 12. 2017 12:00

Pavel Kohout: Bitcoin je počítačová hra, co utekla do reality

Vzácné a populární věci bývají drahé a cena bitcoinu tomu odpovídá. Nikdo neví, kam až poroste cena kryptoměny, která...
Bitcoin Kryptoměny Investiční bubliny
4. 12. 2017 12:00

Investorský magazín: Vstup finančního investora do firmy, přeskládání portfolia a recept na přežití bezesné noci

Finanční investor může akcelerovat vaše podnikání a vás stále nechat firmu řídit a vlastnit. V aktuálním Investorském...
Investice Anketa Miroslav Plojhar
27. 11. 2017 15:00

ANKETA: Co v roce 2018 čekat od ČNB?

Zkušených ekonomů jsme se zeptali, jaký vývoj základní úrokové sazby České národní banky očekávají v roce 2018. Od...
ČNB Česká republika Česká koruna