Zlato se dá i jíst: Kuchařka pro bohaté

| redakce

Během léta vyhnaly obavy o světovou ekonomiku cenu zlata až nad 1 900 dolarů za trojskou unci. Nejistota na světových trzích přetrvává, takže se dá očekávat, že zájem o zlato bude dále růst. V současnosti sice zlato zažívá korekci, ale gurmáni vědí své - dobrůtky s příměsí blyštivého kovu chutnají luxusně pořád, čert vem pár procent nahoru nebo dolů.

Ne všechny formy zlata, se kterými se na trzích obchoduje, jsou jedlé. Těžko byste si pochutnali na zlaté cihle nebo slitku. Ale takový prášek nebo lístky z tohoto netoxického kovu dodají pokrmu notnou dávku elegance.

Zlato není jen součástí jídelníčku zhýralých boháčů, kteří si ho objednávají v nejluxusnějších restauracích světa s kaviárem nebo v dekadentních dezertech. Zlatou příchuť si můžete vyzkoušet i doma v kuchyni, protože existuje řada receptů na zlaté lahůdky pro širokou veřejnost.

Nabízíme deset nejlepších zlatých receptů, které z vás udělají kulinářské bohy.

Bagel

  • Autor: šéfkuchař Frank Tujague

Jedinečná příležitost se naskytla hostům hotelu Westin New York na Times Square v roce 2007, kdy mohli za méně než tisíc dolarů zakusit nejdražší bagel světa. Veškerý výtěžek šel na charitu. Cena bagelu vyplývala z luxusního složení, při přípravě byly použity zlaté lístky nebo smetanový lanýžový sýr.

Bagel se zlatem

Barfi

Barfi je tradiční mléčný dezert oblíbený v Indii, Pákistánu a Himálaji. Jeho chuť je většinou podobná sýrovému dortu (cheesecaku). Jméno je odvozeno z perského výrazu pro sníh. Obvyklými ingrediencemi jsou kešu oříšky nebo pistácie. Pokrytý je tenkou vrstvou zlatých nebo stříbrných lístků.

Barfi
reklama
reklama