GDPR vs. banky, operátoři a spol.: I vaše osobní údaje jsou ve hře
|

GDPR vs. banky, operátoři a spol.: I vaše osobní údaje jsou ve hře

Od května 2018 začne platit nové nařízení o ochraně osobních údajů, známé také pod anglickým názvem General Data Protection Regulation (GDPR). Toto nařízení bude regulovat ochranu osobních údajů ve všech členských státech Evropské unie a již nyní lze konstatovat, že pro nakládání s osobními daty bude platit řada nových pravidel a postihy za jejich porušení se zpřísní.

Evropská unie Regulace Byznys a podnikání

Hrozící sankce se budou moci vyšplhat až na 20 milionů EUR, půjde-li o podnik, tak až do výše 4 % jeho celosvětového ročního obratu. Dodržování nových povinností bude kontrolovat Úřad pro ochranu osobních údajů jako dozorový orgán. Jaké jsou klíčové změny a povinnosti, které budou muset firmy od příštího roku dodržovat?

V reakci na zvyšující se rizika spojená s technologickým pokrokem a přesunem mnoha firemních aktivit do on-line režimu se Evropská unie rozhodla zaměřit na oblast nakládání s osobními údaji.

Pověřenec pro ochranu osobních údajů

Úplnou novinkou je institut takzvaného pověřence pro ochranu osobních údajů. Ten bude mít jakožto nezávislý odborník za úkol zajišťovat soulad činností správce osobních údajů (tedy zjednodušeně každého, kdo systematicky zpracovává osobní údaje fyzických osob) s nařízením GDPR a poskytovat mu v tomto směru podporu a odborné poradenství. Půjde o jakéhosi garanta (nebo, chcete-li, poradce) k nařízení GDPR.

Určité subjekty jej budou muset zřizovat povinně, například v případě rozsáhlého, pravidelného a systematického monitorování subjektů údajů (CCTV) nebo při rozsáhlém zpracování citlivých údajů (údajů vypovídajících o rasovém či etnickém původu, politických názorech, náboženském vyznání, zdravotním stavu a podobně). Pověřence nicméně bude možné jmenovat i dobrovolně.

Právo na přenositelnost osobních údajů

Subjekty údajů získají mimo jiné i novou možnost u správce (na základě žádosti) uplatnit takzvané právo na přenositelnost osobních údajů. V praxi se uplatňování práva na přenositelnost předpokládá například u mobilních operátorů, poskytovatelů energií či on-line služeb, u nichž bývají osobní údaje zpracovávány elektronicky.

Správci tak budou mít povinnost předat osobní údaje těch subjektů, které o to požádají, a to buď samotnému subjektu, nebo přímo jinému správci. To vše ve strukturovaném a strojově čitelném formátu (například DOC, DOCX, TXT, RTF a podobně). V praxi většinou půjde o předávání osobních údajů stávajících zákazníků konkurenci, jelikož smyslem tohoto oprávnění je mimo jiné usnadnit přechod osob k jiným poskytovatelům výrobků či služeb nabízejících výhodnější podmínky.

Vyšší sankce

Je potřeba zdůraznit, že povinnosti plynoucí z GDPR se rozhodně nevyplatí opomíjet či porušovat. Při porušení některých povinností GDPR totiž bude nově možné uložit sankci buď do výše 10 milionů EUR, nebo, jde-li o podnik, až do výše 2 % celosvětového ročního obratu, ve vymezených případech dokonce do 20 milionů EUR, nebo, jde-li o podnik, až do výše 4 % celosvětového ročního obratu.

U nadnárodních společností s vysokým celosvětovým obratem se sankce mohou vyšplhat až k opravdu závratným částkám. Jen pro porovnání, energetickému gigantu ČEZ by podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob šlo za úmyslný trestný čin uložit peněžitý trest maximálně 1,46 miliardy Kč. Oproti tomu za porušení práva na přenositelnost údajů podle GDPR by mu však bylo teoreticky možné (na základě celkového obratu skupiny ČEZ vykázaného v roce 2015) uložit pokutu až 8,41 miliardy Kč.

Osobní údaje se v budoucnu pravděpodobně stanou jedním z nejstřeženějších firemních artiklů. Jelikož však stále existuje velké množství výkladových nejasností, reálné dopady GDPR na společnosti ukáže buď samotná praxe, nebo případná oficiální výkladová stanoviska. Nyní tedy nelze než s velkým očekávání vyhlížet účinnost GDPR a současně se snažit jejím požadavkům co nejlépe vyhovět.

Autory textu jsou Eva Radová a Matěj Grödl.

Zdroj: Rada & Partner advokátní kancelář
Americké akcie ve čtvrtek vzrostly díky nadějím na stimulační opatření
Americké akcie ve čtvrtek vzrostly díky nadějím na stimulační opatření
před hodinou

Americké akcie ve čtvrtek vzrostly díky nadějím na stimulační opatření

Americké akcie ve čtvrtek posílily díky nadějím na nová stimulační opatření ve Spojených státech. Výraznějšímu růstu...
Americké akcie Shrnutí obchodování v USA
Reuters: VW připravuje plány na oddělení divize Lamborghini
20:44

Reuters: VW připravuje plány na oddělení divize Lamborghini

Německý automobilový koncern Volkswagen připravuje plány na oddělení divize Lamborghini a oslovil banky a potenciální...
Evropské akcie Auta Volkswagen
Evropské akcie ve čtvrtek po dobrém začátku mírně posílily
Evropské akcie ve čtvrtek po dobrém začátku mírně posílily
18:00

Evropské akcie ve čtvrtek po dobrém začátku mírně posílily

Akcie na západoevropských trzích ve čtvrtek dopoledne rostly díky optimismu z blížící se dohody ohledně nového...
Evropské akcie Shrnutí obchodování v Evropě
Playboy se po devíti letech vrátí na akciovou burzu
17:49

Playboy se po devíti letech vrátí na akciovou burzu

Společnost Playboy Enterprises, která vlastní stejnojmenný pánský časopis, se po devíti letech vrátí na akciovou...
NYSE Americké akcie Primární úpis akcií (IPO)
Vatikán poprvé zveřejnil detailní rozpočet, slíbil lepší kontrolu
17:35

Vatikán poprvé zveřejnil detailní rozpočet, slíbil lepší kontrolu

Vatikán ve čtvrtek poprvé zveřejnil detailní data z rozpočtu církevního státu a slíbil, že jeho finanční toky budou...
Rozpočet Itálie
Exportéři čekají kvůli covidu-19 výpadek vývozu v objemu 300-500…
16:54

Exportéři čekají kvůli covidu-19 výpadek vývozu v objemu 300-500 miliard Kč

Český export by letos podle odhadů Asociace exportérů mohl kvůli krizi vyvolané pandemií koronaviru klesnout o 300 až...
Česká republika Mezinárodní obchod Koronavirus
Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejslabší úrovni od půlky května
Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejslabší úrovni od půlky května
16:50

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejslabší úrovni od půlky května

Pražská burza ve čvtrtek ztrácela. Index PX klesl o 1,06 procenta na 859,11 bodu, což je jeho nejnižší závěrečný kurz...
Akcie ČR Shrnutí obchodování v ČR
Návrh rozpočtu podle rady neponechává prostor pro nečekané výdaje
16:20

Návrh rozpočtu podle rady neponechává prostor pro nečekané výdaje

Návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun neponechává žádný prostor pro případné navýšení...
Česká republika Rozpočet
Deloitte v ČR stáhla studii o vlivu oteplování na ekonomiku
15:47

Deloitte v ČR stáhla studii o vlivu oteplování na ekonomiku

Česká pobočka mezinárodní poradenské společnosti Deloitte po dvou týdnech od zveřejnění stáhla svou studii o dopadech...
Ekologie a životní prostředí Česká republika
Žádostí o podporu v USA přibylo méně, než se čekalo
14:30

Žádostí o podporu v USA přibylo méně, než se čekalo

O podporu v nezaměstnanosti požádalo v USA v týdnu do 19. září nově 837 tisíc lidí. Oznámilo to ve čtvrtek americké...
Spojené státy americké (USA) Americká ekonomika Nezaměstnanost
Osobní příjmy Američanů v srpnu klesly více, než se čekalo. Spotřeba…
14:30

Osobní příjmy Američanů v srpnu klesly více, než se čekalo. Spotřeba ale příjemně překvapila

Jádrový cenový index osobní spotřeby (oblíbený inflační ukazatel Fedu, takzvaná PCE inflace) meziročně vzrostl o 1,6 ...
Spojené státy americké (USA) Americká ekonomika Inflace
Schodek rozpočtu v září stoupl na 252,7 miliardy Kč, což byl nejhorší…
14:00

Schodek rozpočtu v září stoupl na 252,7 miliardy Kč, což byl nejhorší výsledek k tomuto měsíci

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 252,7 miliardy korun ze srpnových 230,3 miliardy korun. Loni ke...
Česká republika Česká ekonomika Rozpočet
PepsiCo hlásí růst zisku, poptávka během pandemie byla solidní
PepsiCo hlásí růst zisku, poptávka během pandemie byla solidní
13:21

PepsiCo hlásí růst zisku, poptávka během pandemie byla solidní

Americká společnost PepsiCo ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk o devět procent na 2,29 miliardy USD. Firma také...
PepsiCo Americké akcie Výsledková sezóna
Google zaplatí mediálním firmám za využívání obsahu miliardu dolarů
12:59

Google zaplatí mediálním firmám za využívání obsahu miliardu dolarů

Americká společnost Google v příštích třech letech zaplatí miliardu dolarů mediálním firmám za to, že bude moci...
Alphabet (Google) Americké akcie Média
Služba Outlook od Microsoftu má po celém světě výpadky
12:52

Služba Outlook od Microsoftu má po celém světě výpadky

E-mailová služba Outlook od softwarové společnosti Microsoft se po celém světě potýká s výpadky, mnoho uživatelů se...
Microsoft Americké akcie Informační technologie
Prodejce oděvů H&M hlásí nižší zisk, zavře 250 obchodů
Prodejce oděvů H&M hlásí nižší zisk, zavře 250 obchodů
12:31

Prodejce oděvů H&M hlásí nižší zisk, zavře 250 obchodů

Švédskému prodejci oděvů Hennes & Mauritz ve třetím čtvrtletí klesl meziročně zisk před zdaněním o více než polovinu...
Evropské akcie Móda a design Výsledková sezóna
České akcie letos za tři kvartály podle indexu PX ztratily téměř 23 %…
České akcie letos za tři kvartály podle indexu PX ztratily téměř 23 %…
12:17

České akcie letos za tři kvartály podle indexu PX ztratily téměř 23 % hodnoty, index sráží níže zejména velká váha bankovních titulů

České akcie za tři čtvrtletí klesly podle indexu PX téměř o 23 %. Byly tak ve světě jedny z nejhorších, shodli se...
Akcie ČR Index PX Světové akcie
Aktivita v průmyslu v zemích eurozóny v září vzrostla nejrychleji za…
11:52

Aktivita v průmyslu v zemích eurozóny v září vzrostla nejrychleji za dva roky

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny v září rostla nejrychleji za více než dva roky. Podpořilo ji zejména...
Eurozóna Evropská ekonomika Indexy nákupních manažerů (PMI)
Hospodářská komora: Opatření proti koronaviru jsou pro firmy největší…
11:48

Hospodářská komora: Opatření proti koronaviru jsou pro firmy největší překážkou

Pro rok 2021 je největším rizikem pro české podnikatele zavádění dalších mimořádných opatření vlády v souvislosti s...
Česká republika Česká ekonomika Byznys a podnikání
Tokijská burza ve čtvrtek kvůli technickým problémům neobchodovala
11:46

Tokijská burza ve čtvrtek kvůli technickým problémům neobchodovala

Tokijská akciová burza kvůli technickým problémům celou seanci neobchodovala. Jde o nejhorší výpadek v její historii....
Japonské akcie Asijské akcie Trhy