Saxo: Šíření E. coli přináší významné otázky pro investory McDonald's
Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. Středisko pro prevenci chorob (CDC) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná.
Mezi hlavní rizika patří především následující faktory
Neznámá ingredience: Konkrétní příčina kontaminace dosud není známá, ale podle CDC se zdá být pravděpodobným zdrojem krájená cibule. Ministerstvo zemědělství však vyšetřuje i možnost přenosu v mletém hovězím. Jak vyšetřování pokračuje, může se objevit i riziko kontaminace dalších produktů.
Opožděný nástup symptomů: Symptomy nákazy E. coli se objevují zpravidla 3-4 dny po kontaktu, ale než se projeví, může uplynout i 14 dní, takže je pravděpodobné, že se v nadcházejících týdnech vyskytnou i další případy. Určení, zda jsou potíže konkrétních osob důsledkem aktuální epidemie, může trvat 3-4 týdny. CDC navíc prohlásila, že skutečný počet nakažených je patrně mnohem vyšší než oficiálně uváděné číslo, protože se mnozí lidé uzdraví, aniž by museli vyhledat lékařskou péči a nechali se na E. coli testovat.
Důvěra spotřebitelů: Zvýšená opatrnost po veřejné výstraze může vést k nižší návštěvnosti. Dokud se celý problém nevyřeší, mohou se zákazníci provozovnám McDonald's vyhýbat.
Dopad na tržby: Quarter Pounder patří spolu s Big Macem k hlavním zdrojům příjmů firmy. Tyto klasické burgery jsou podle všeho na hlavních trzích zodpovědné za zhruba 70 % potravinových tržeb.
Zdroj: Saxo Bank