Zapomeňte na víno, v Jihoafrické republice jsou hitem piva z malých pivovarů

Západní Kapsko by mohlo být hlavním jihoafrickým centrem vína. Provincie je známá po celém světě jako domov místních nejslavnějších značek. Nedaleko od úrodných vinic kolem města Stellenbosch se však ostošest vaří jiný nápoj. Podle vzoru mezinárodního boomu lokálních, nezávislých mikropivovarů také v Jihoafrické republice roste v poslední době zájem o vaření piva v malém. Stále více malých producentů experimentuje s druhy a technikami, aby uspokojili zvyšující se počet konzumentů, kteří hledají nové chutě a originální druhy piva.

"Je zde obrovská poptávka," řekl CNN Dan Badenhorst, spoluzakladatel Devil's Peak Brewing Company, jednoho z několika mikropivovarů, které se v poslední době zrodily v Kapském Městě. Jeho firma začala v garáži, nyní používá systém s objemem varny 1 500 litrů. "Trvale je naším největším problémem udržet krok s poptávkou," dodává.

Menší hráči chtějí do hry

Jihoafrická republika je země se silnou pivní kulturou a spotřebitelé zde mají možnost výběru z masově vyráběných piv. Místní South African Breweries je divizí SABMiller, druhého největšího pivovaru na světě, a na domácím pivním trhu má podíl více než 90 %. Menší hráči však na sebe začínají poutat stále více pozornosti.

Téměř tři desetiletí poté, co otevřel své dveře první jihoafrický mikropivovar Mitchell's Brewery v Kapském Městě, je podle odhadů v zemi více než 50 mikropivovarů. Největší rozkvět nastal v posledních několika letech, kdy se jejich počet zdvojnásobil.

Předvést a naučit pít

Aby si získali srdce spotřebitelů, používají drobní producenti piva často převážně lokální suroviny, kterými se snaží dosáhnout jedinečné a výrazné chuti. Výrobci rovněž využívají množství pivních festivalů a různých ochutnávek, aby na sebe upozornili a přilákali další konzumenty.

Majitel restaurací Banana Jam Café Greg Casey uskuteční během roku ve svém podniku několik podobných akcí. "Není to o objemu spotřeby. Je to o chuti a o tom, najít něco, co je trochu zvláštní, jako u láhve vína," uvádí Casey. "Nehledíte na to, jak hodně piva zkonzumujete a kolik to stojí, hledáte kvalitu, ne kvantitu, a lidé jsou ochotni za to zaplatit."

S tím souhlasí i místní pivař Gregory Bowden. "Skutečně dávám přednost pivu z mikropivovarů před standardní komerční hmotou," prohlásil. "Rozmanitost, která je k dispozici, škála různých chutí, kterou můžete dostat, je něco, co masově produkované pivo, alespoň myslím, není schopné poskytnout."

Zdroj:
ČTK
Přestat sledovat
Přestat sledovat
Jihoafrická republika
Přestat sledovat
Mohlo by vás zajímat
22. 1. 2022 20:30
V PONDĚLÍ V 10 HODIN ŽIVĚ: Expertní tržní výhled (Vladimír Vávra, WOOD & Company)
Akcie ČR
Přestat sledovat
Americké akcie
Přestat sledovat
Evropské akcie
Přestat sledovat
Expertní tržní výhledy
Přestat sledovat
Investiční tipy
Přestat sledovat
Rozhovor
Přestat sledovat
Světové akcie
Přestat sledovat
WOOD & Company
Přestat sledovat
22. 1. 2022 14:11
Kvapil (NN IP): Toto jsou tři vedlejší dopady monetárního a fiskálního dopingu na ekonomiku
Ekonomické a politické hrozby
Přestat sledovat
Evropská ekonomika
Přestat sledovat
Inflace
Přestat sledovat
Podpora ekonomiky
Přestat sledovat
Světová ekonomika
Přestat sledovat
Úspory
Přestat sledovat
21. 1. 2022 12:20
První obětí války je pravda. Situace v Kazachstánu toho může být (dalším) příkladem
Ekonomické a politické hrozby
Přestat sledovat
Geopolitická rizika
Přestat sledovat
Kazachstán
Přestat sledovat
Rozhovor
Přestat sledovat
Přestat sledovat
Spojené státy americké (USA)
Přestat sledovat
21. 1. 2022 10:21
Jakobsen (Saxo Bank): Rozvíjející se trhy včetně střední a východní Evropy mohou mít s koncem…
Centrální banky
Přestat sledovat
Česká ekonomika
Přestat sledovat
Emerging markets
Přestat sledovat
Přestat sledovat
Kvantitativní uvolňování
Přestat sledovat
Střední a východní Evropa
Přestat sledovat