US MARKETOtevírá v 15:30
S&P 500+0,13 %
NASDAQ-0,21 %
DOW JONES+0,16 %
PX+0,35 %
ČEZ-1,00 %
NVIDIA-2,47 %

Češi v restauracích musejí opět platit více, chtějí také jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což byla nejvyšší hodnota za rok 2024. Minulý rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace také zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020)*. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.

Redakce IW
Redakce IW
2. 2. 2025 | 11:10
Česká ekonomika

Prosinec 2024 přinesl v oblasti stravování několik změn. Průměrná cena oběda v Česku dosáhla 193,90 Kč. Měsíční nárůst o 2,40 Kč byl výraznější než v předchozích měsících, kdy se ceny zvyšovaly spíše pozvolna. Například od srpna do listopadu se průměrná cena pohybovala stabilně mezi 191 a 192 Kč. Dále stojí za pozornost zvýšený počet transakcí, restaurace jich v prosinci zaznamenaly nejvíce od září 2020.

Poslední měsíc roku potvrdil, že Češi stále více využívají rozvážkové služby. Ačkoli restaurace zůstávají dominantní volbou, podíl rozvážek v prosinci tvořil 16,1 % transakcí. Jedná se tak o znatelný nárůst oproti listopadovým 11,7 %. Běžně se podíl rozvážkových služeb v průběhu roku pohybuje mezi 10 % a 12 %, v prosinci každoročně roste. Například v roce 2023 jejich podíl činil 15,7 % a ve stejném měsíci roku 2022 to bylo 15,2 %. Větší nárůst z prosince 2024 tedy potvrdil, že tento způsob stravování si získává stále větší oblibu. Růst v prosinci ovlivňují tradičně sezónní faktory, jako jsou chladné počasí nebo předvánoční shon.

Rok ve znamení stabilizace cen

V roce 2024 ceny obědů meziročně vzrostly o 3,7 %, tedy mírnějším tempem než v předchozích letech. Pro srovnání, mezi roky 2021 a 2022 činil růst 15,8 %, mezi lety 2022 a 2023 pak 5,3 %. Tento trend naznačuje stabilizaci cen na trhu.

Nárůst cen i počtu transakcí ukazuje, že Češi si k obědům v restauracích i rozvážce jídla stále nacházejí cestu, a to i přes vyšší životní náklady. Přibližně 35 % domácností vynakládá za nákup potravin 11-20 % svého rodinného rozpočtu, což podtrhuje význam cenové stability v této oblasti.

Napříč zemí byly v roce 2024 patrné výrazné rozdíly v meziročním růstu cen obědů. Nejnižší nárůst zaznamenala Olomouc, kde se ceny zvýšily pouze o 0,8 %, a Plzeň s navýšením o 1 %, což jsou hodnoty výrazně pod celorepublikovým průměrem. Na druhé straně spektra se nacházejí Jihlava s nárůstem o 5,3 % a Pardubice s 5 %.

Budoucnost českého talíře

Rok 2024 přinesl také hlubší změny ve stravovacích návycích Čechů. Podle průzkumu Barometr FOOD se 65 % strávníků v poslední době zaměřuje na zdravější stravování. Pozitivnější přístup ke zdravé výživě se tedy postupně stává běžnou součástí českého stravování. Důvody jsou převážně zdravotní (58 %) a chuťové (40 %).

"Zejména mezi mladou generací stoupá zájem o zdravé návyky a věřím, že tento trend bude narůstat i v dalších letech. Mnoho lidí se snaží svůj jídelníček změnit, a to nejen kvůli svému zdraví, ale i zdraví naší planety, kterou jednoznačně ovlivňuje to, co si dáváme na talíř, a tedy to, co produkuje potravinářský sektor. Bylo by skvělé, kdyby tyto snahy stát i nestátní instituce více podpořily. Pokud chceme, aby více lidí jedlo vyváženou a udržitelnou stravu, je klíčové zajistit její snadnou a širokou dostupnost. Ať už podporou zdravého stravování pro zaměstnance, děti ve školách, zajištění dostupných a srozumitelných informací o složení výrobků, nebo racionálně nastavenou dotační a daňovou politikou,“ shrnuje Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu.

Z průzkumu vyplývá, že pokud zaměstnavatel podporuje stravování u svých zaměstnanců, pak zaměstnanci sami uvádějí, že si dopřejí kvalitnější stravu. Restaurace na tuto poptávku reagují zdravější nabídkou, přestože je pro ně nákladnější a složitější. Změny ale oproti jiným zemím Evropy přicházejí pomalu. Zatímco 57 % strávníků v Česku očekává od restaurací zdravější nabídku, jen 24 % provozovatelů říká, že zaznamenali v posledních 12 měsících zvýšený zájem o zdravé pokrmy.

Výzvou zůstává i cenová dostupnost – Češi si při rozhodování stále všímají hlavně ceny. V celoevropském měřítku přitom 82 % strávníků udává, že na zdravé stravování bere větší ohled než dříve, a 58 % uvedlo, že se stravují zdravěji než před rokem. Tento rozdíl ukazuje, že Češi se změnám přizpůsobují pomaleji, což může souviset právě s cenami.

)* Informace vycházejí z údajů společnosti Edenred, která vydává stravenky, jež fimy využívají jako benefity pro zaměstnance.

Zdroj: Edenred

Česká ekonomikaČeská republikaKrása a zdravíRestaurace
Sdílejte:

Nenechte si ujít

Je AI už bublina, nebo stále příležitost století? Na konferenci Market Mood padly odpovědi

Je AI už bublina, nebo stále příležitost století? Na konferenci Market Mood padly odpovědi

22. 10.-Michaela Nováková, Vendula Pokorná
Investiční portfolio