Pět důvodů, proč se stát sommeliérem

Povolání sommeliéra dnes už není pouze nedílnou součástí služeb kvalitních restaurací. Mít více znalostí o víně a jeho přípravě si totiž přeje stále více lidí mimo obor gastronomie. Chtějí umět pojmenovat chutě a vůně a v problematice vinařství se dobře orientovat. Nabízíme pět důvodů, proč se stát sommeliérem.
1. Pestrá náplň práce
Pokud se rozhodnete pro kariéru sommeliéra, bude se vaše práce týkat nejen ochutnávání a servírování vína. Mezi činnosti, které budete mít na starosti, patří často kompletní péče o vinný sklep dané restaurace. Zároveň se budete věnovat sestavování finančních plánů a přípravě rozpočtu na nákup zásob nápojů. Tento typ povolání je tedy vhodný pro osoby, které nemají rády stereotyp.
"Samozřejmostí v pracovní náplni sommeliéra je tvorba vinného lístku restaurace. Sommeliér by však měl také spolupracovat se šéfkuchařem při vytváření jídelního lístku, neboť vhodné skloubení vína a jídla může pokrmům dodat na chuti i hodnotě," vysvětluje Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí.
2. Uplatnění na pracovním trhu
V současné době není zaměstnávání sommeliéra doménou pouze luxusních restaurací. Také ostatní podniky již stále častěji oceňují výhody, které jim sommeliér může nabídnout. Přibývá totiž hostů, kteří při návštěvě restaurace vyžadují kvalifikovanou obsluhu. Těm mimo vhodně zvoleného vína, jež dotvoří chuť pokrmu, zaručujete také odborné znalosti a výklad o konkrétním nápoji. Hostu tak můžete nabídnout spolu s vínem i jeho jedinečný příběh, kterým povýšíte chuťový zážitek.
Povolání sommeliéra se ale neomezuje jen na práci v restauraci. Vaše služby si může objednat také soukromá osoba, svatební salón či firma pro konkrétní akci. V tom případě budete nejčastěji hostům poskytovat degustace s odborným výkladem.
3. Možnost sebevzdělávání
Pro práci sommeliéra již není nutné trávit několik let v lavici. Současná nabídka odborných kurzů je bohatá a nabízí zakončení v podobě platného a uznávaného certifikátu. Ten je v tomto oboru pokládán za nejprestižnější metu v České republice. Vaše sebevzdělávání však tímto končit nemusí. Pokud se chcete stát opravdu dobrým sommeliérem, měli byste pravidelně sledovat trendy ve vinařství. Dále můžete navštěvovat degustace, košty, veletrhy a výstavy vín. Své znalosti můžete rozšiřovat a rozvíjet na specializovaných seminářích. Jako sommeliérům se vám také nabízí možnost zúčastnit se pravidelných soutěží v tomto oboru.
4. Investování do vína
V tomto ekonomickém období mnoho lidí investuje do komodit. Někteří dávají přednost investicím do zlata nebo stříbra, jiní upřednostňují výtvarné umění. Jako dobrý sommeliér můžete podobným způsobem vložit své peníze do kvalitních vín. "Investice do vína se v současnosti rozhodně vyplatí. Na rozdíl od nemovitostí, do nichž lidé často vloží nemalé částky peněz, totiž víno nedevalvuje. S přibývajícím stářím se naopak jeho hodnota úměrně zvyšuje. Kvalitní láhev vína tak může za deset let dosáhnout až čtyřnásobné hodnoty pořizovací ceny," objasňuje Marcel Lanžhotský. "Další nespornou výhodu investice do vína představuje fakt, že při žádném z doposud zaznamenaných otřesů na trzích nedošlo k poklesu jeho hodnoty. Cena vždy pouze stagnovala."
5. Nové gastronomické zážitky
Znalost vína představuje nespornou výhodu pro sommeliéra nejen v jeho práci. Jako sommeliér budete dobře vědět, které víno si dopřát ke konkrétním pokrmům, abyste podtrhli jejich chuť. Bez větších problémů rozpoznáte kvalitní vína od méně kvalitních výrobků.
Znalosti sommeliéra se však nevážou pouze k tomuto nápoji. Jako dobrý sommeliér byste měli mít také rozsáhlé informace o dalších druzích alkoholu. Orientace v kávě a dalších nápojích, včetně těch nealkoholických, představuje další oblast, které se můžete věnovat. Se sommeliérskými vědomostmi se pak vaše vlastní dosavadní stolování změní v nový gastronomický zážitek.
Zdroj: PATRIA Kobylí