Bakterií E.coli z McDonald's už se nakazilo 90 lidí, úřad prošetřuje dodavatele
Bakterií E.coli už se nakazilo 90 lidí ve 13 státech USA, když snědli hamburger Quarter Pounder v restauracích McDonald's. S odkazem na středeční sdělení amerického Úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o tom informovala stanice ABC. Ke konci minulého týdne bylo 75 nakažených. Úřady už prošetřují dodavatele cibule, která je pravděpodobným zdrojem nákazy.
Zhruba třetina nakažených je ve státě Colorado a 17 ve státě Montana. Nejméně 27 lidí bylo hospitalizováno a u dvou se rozvinul hemolyticko-uremický syndrom (HUS), což je závažné onemocnění, které může způsobit selhání ledvin. Jeden nakažený v Coloradu zemřel.
Úřad CDC varoval, že počet nakažených by mohl nadále stoupat, neboť symptomy nemoci se obvykle projeví až po třech nebo čtyřech týdnech po konzumaci infikovaných potravin. Skutečný počet nakažených navíc může být vyšší, neboť část se jich vyléčí, aniž byli testováni na E.coli.
CDC se domnívá, že pravděpodobným zdrojem nákazy je čerstvá cibule nakrájená na plátky, která se používá v hamburgerech Quarter Pounder a dalších položkách menu. Společnost McDonald's přestala v dotčených státech používat cibuli, aby zabránila možné další nákaze.
Cibuli do restaurací dodávala kalifornská firma Taylor Farms, která už dodávky do McDonald's i dalších podniků přerušila. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve středu oznámil, že zahájil inspekci zpracovatelského centra společnosti Taylor Farms v Colorado Springs a také "zájmového pěstitele cibule" ve státě Washington, jeho jméno však neuvedl, píše agentura AP.
Předchozí výskyt bakterie E.coli ve velkých amerických řetězcích rychlého občerstvení způsobil, že spotřebitelé se těmto podnikům dlouho vyhýbali.
Bakterie E.coli může způsobit nebezpečný průjem a vést k selhání ledvin a dalším závažným zdravotním problémům. Podle CDC se touto bakterií ročně v USA nakazí přibližně 74 000 lidí, z nichž v průměru 2 000 skončí v nemocnici a 61 zemře.
Zdroj: ČTK