Zájem Čechů o Chorvatsko roste,vozí opět ve velkém vlastní jídlo

Zájem Čechů o Chorvatsko letos roste. V prvních červencových dnech vyjelo do chorvatských penzionů a soukromých ubytovacích zařízení o deset až 15 procent více českých turistů než loni. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Mag Consulting v chorvatských hotelech a penzionech.
Současně se vrátil trend z 90. let a Češi, aby ušetřili, s sebou vozí ve velkém vlastní jídlo. To souvisí s ukončením kontrol Chorvatů na vnitřních hranicích EU.
"Cestovní kanceláře specializující se na destinaci Chorvatsko registrují v letošním roce zvýšený zájem české klientely o levnější typ ubytování, jako jsou apartmány s vlastním vařením, pobyty v karavanech a mobilních domcích," dodala tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.
Velký podíl na zvýšené poptávce Čechů po Chorvatsku má nedávný vstup Chorvatska do EU a s tím související ukončení celních kontrol na vnitřních hranicích EU. "Naprostá většina Čechů si podobně jako v 90. letech minulého století s sebou veze podstatné množství vlastních potravin v podobě polotovarů, zavařenin a zamražených pokrmů," upozornil analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.
Omezení dovozu masných a mléčných výrobků platilo v Chorvatsku do května 2009. Země tehdy zvýšila limit pro dovoz potravin z dosavadního kilogramu na deset kilogramů na osobu. Se vstupem do EU od 1. července letošního roku kontroly na hranicích zmizely.
Dílčí význam na zvýšeném počtu výjezdů Čechů do Chorvatska mělo i poměrně chladné počasí v posledních týdnech a také ke koupání nevhodná kvalita vody na některých povrchových vodách v ČR. "Zvýšené výjezdy českých občanů do Chorvatska se tak pochopitelně projeví v podobě snížené poptávky po ubytování v rekreačních oblastech Česka," dodal Beránek.
Vstup Chorvatska do unie v červenci pocítili čeští turisté v rychlejším odbavení na hranicích. Od začátku prázdnin je možné cestovat do Chorvatska bez pasu jen na občanský průkaz.
Zdroj: ČTK
Aktuality
