US MARKETOtevírá za: 34 h 33 m
DOW JONES-0,61 %
NASDAQ-1,00 %
S&P 500-0,67 %

Robotizace a automatizace se uplatňují i v potravinářském sektoru

Nouze o lidi ve výrobě urychluje automatizaci i v potravinářství. V podstatě není jiné cesty než nahradit lidi stroji, říká Jana Kremlová, ředitelka společnosti Alika, výrobce pražených ořechů, snacků a sušeného ovoce z Čelčic.

Redakce IW
Redakce IW
17. 10. 2017 | 10:23

Podle deníku MF DNES, který se tématu robotizace v potravinářství věnoval, Alika stejně jako další mnohé jiné podniky zaměstnává především Ukrajince, ale jejich počty ani po zvýšení vládních kvót nestačí. Podnik proto už dnes nebere část zakázek s velkým podílem ruční práce jako dříve.

Hamé také

Stovky milionů korun vloží do modernizace svých závodů výrobce trvanlivých potravin Hamé. Jen v letošním roce utratí 180 milionů korun a část z těchto peněz půjde do nových robotů a strojů. Dle ředitele kunovického podniku Martina Štrupla končí éra, v níž potravinářství bylo tradičním, méně automatizovaným odvětvím a vyrábělo se desítky let podle stejných receptur a se stejnými technologiemi.

"Ta doba je pryč. Zvyšující se konkurence v oblasti rychloobrátkového zboží a akutní nedostatek pracovních sil nutí firmy reagovat," řekl Štrupl.

V sedmi tuzemských a třech zahraničních závodech tak postupně odpadne řada procesů, které vykonával člověk. Stroje lidem uleví od manipulace s paletami, zjednoduší balení nebo distribuci.

Dělníci v továrně v Uherském Hradišti si ze seznamu svých úkolů mohou odškrtnout třeba ruční vkládání skla na výrobní linky.

"Lidí je nedostatek, všichni je proto nahrazují stroji," přidává se Jindřich Fikar, majitel kuřimských Čokoládoven Fikar. Uvnitř fabriky se brzy rozběhnou dva nové vibrační pásy, které ušetří asi deset procent pracovní síly. Šéf továrny na sladkosti čeká obratově nejlepší rok v historii, ale výsledek by mohl být ještě lepší, kdyby měl zakázky kdo vyrábět.

Roboty s kamerou

Podle ředitele pro strategii Potravinářské komory ČR Miroslava Koberny rostoucí podíl robotů ve firmách nemusí znamenat, že lidé přijdou o práci. Ty, jejichž místa zaujmou stroje, se firmám vyplatí přeškolit na jiné činnosti. Automatizace v potravinářství na rozdíl třeba od strojírenství znamená zatím nahrazování těch nejjednodušších činností.

"Asi si nedovedeme představit, že místo řezníka bude stát robot, který rozbourá a vykostí vepřovou půlku. Až řezníci nebudou, možná se začnou vymýšlet i roboty na tuto práci," říká Miroslav Koberna "Pokud pracovníci s nižší kvalifikací nebudou, nebo budou příliš drazí, tak to robotizaci urychlí."

Automatizace v potravinářství je jednoznačným trendem, potvrzuje společnost Mitsubishi Electric Europe, která dodává roboty do továren. "Delší dobu vidíme zvýšenou poptávku po robotických aplikacích z odvětví potravinářství," uvádí produktový manažer Radek Libicher.

Častým požadavkem jsou roboty s kamerou, které rozpoznají umístění výrobku a zvládnou monotónní činnosti, jako je ukládání do obalů. Hitem jsou údajně i aplikace, které sledují kvalitu. Trend proniká do řady oblastí – výroby nápojů, pekařství i pivovarnictví. Plzeňský Prazdroj například zavádí plně automatizované velíny, z kterých se řídí výrobní procesy, a nejmodernější balící nebo plechovkové linky. Důvodem je nejen snižování počtu zaměstnanců ve výrobě, ale i úspory energie, snížení zatížení odpadních vod i zvýšení produktivity práce.

Více informací o Průmyslu 4.0 najdete na adresewww.investicniweb.cz/inovace

Sdílejte:

Doporučujeme

Nenechte si ujít

Nahoru, nebo dolů #13: Čínské kovy a méně práce

Nahoru, nebo dolů #13: Čínské kovy a méně práce

20. 5.-Michaela Nováková, Vendula Pokorná
Podcast