US MARKETOtevírá v 15:30
S&P 500+1,64 %
NASDAQ+2,41 %
DOW JONES+0,82 %
PX+0,35 %
ČEZ+0,62 %
NVIDIA+5,42 %

Svět potřebuje nový jídelníček. Ten současný ničí zdraví i planetu

Jsme to, co jíme. Jídelníček předurčuje nejen zdraví naše, ale rovnou celé planety, shodují se odborníci. Americká komise pro výživové směrnice (DGAC) proto spolu s řadou dalších úřadů ve státech jako Brazílie, Švédsko, Katar či Evropská unie doporučuje výraznou změnu v jídelníčku lidí. Masný průmysl z ní asi zrovna nadšený nebude.

Redakce IW
Redakce IW
15. 4. 2015 | 18:00
Potraviny

Doporučení DGAC je prosté: Konzumujte více rostlinné stravy a méně masa, může to zásadně omezit negativní dopady na životní prostředí. Je to vůbec poprvé, kdy komise vydala toto doporučení ve spojení s enviromentálním dopadem stravování. Závěr zprávy je navíc podpořen řadou odborníků z oblasti chemie, biologie i lékařství.

Nastavení stravovacího systému (a to jak v USA, tak celosvětově) je v současnosti pro zdraví lidí i celé planety neudržitelné. Jídlo je základní lidskou potřebou a jeho obstarávání základní lidskou aktivitou. Rozsáhlé a nevyvážené zemědělství je zodpovědně za 30 % vytvářených skleníkových plynů. Z toho 14,5 % celosvětových emisí je tvořeno hospodářskými zvířaty. Jediná kalorie zvířecího proteinu vyžaduje přibližně 11krát více energie z fosilních zdrojů než vyprodukování jedné kalorie rostlinného proteinu.

Vzhledem k současnému stylu stravování souvisejícímu s ekonomickým vývojem musí být do roku 2050 vyprodukováno o 50-70 % více potravy, aby byla uspokojena poptávka populace čítající 9-10 miliard lidí. To by zároveň mohlo mít za následek výrazné globální oteplení, a to až o dva stupně Celsia.

Přibližně 70 % úbytku sladké vody je způsobeno zavlažováním polí, zemědělství obecně znečišťuje a nabourává sladkovodní a mořské ekosystémy. Kvůli tvorbě zemědělské půdy dochází k masivnímu kácení lesů a plocha pro pěstování a chov v současnosti pokrývá čtvrtinu (ledem nepokrytého) povrchu Země.

Průměrný Američan zkonzumuje týdně o 45 % více masa, než je doporučeno americkým ministerstvem zemědělství. Spolu s poklesem fyzické aktivity hraje tento způsob stravování hlavní roli v nárůstu míry obezity populace a výskytu kardiovaskulárních onemocnění i cukrovky u stále mladších lidí. A zatímco více než dvě miliardy lidí bojují s obezitou, dalších téměř 850 milionů lidí na jiných místech planety trpí hlady. Celosvětový potravinový systém je tedy nejen nezdravý, ale také značně nevyvážený.

Zdroj: World Economic Forum

Krása a zdravíPotravinySvětová ekonomika
Sdílejte:

Doporučujeme

Nenechte si ujít

Je AI už bublina, nebo stále příležitost století? Na konferenci Market Mood padly odpovědi

Je AI už bublina, nebo stále příležitost století? Na konferenci Market Mood padly odpovědi

22. 10.-Michaela Nováková, Vendula Pokorná
Investiční portfolio