Slabá ekonomika umí také zlepšit život. Jak?

Odborníci přišli nedávno s šokujícím závěrem. Čím drastičtěji na nás doléhá krize, tím lépe a kvalitněji žijeme. Menší příjmy mimo jiné znamenají, že neutrácíme za drahá a nezdravá jídla, kvůli úsporám přestáváme jezdit autem a máme více času na relaxaci.
Nezdravé potraviny na ústupu
Zdálo by se, že se v době krize většina lidí uchyluje k rychlému a levnému stravování. Částečně ano. Proto si fastfoody jako McDonald's nebo Burger King vedou i v době krize velmi dobře. To je však stravování mimo domov. Lidé přestali navštěvovat dražší restaurace a dávají přednost rychlosti a ceně, před kvalitou.
To ovšem neplatí o domácí stravě. Zde nastal velký posun oproti letům, kdy se lidem dařilo. V současnosti v lednicích převládají zdravé jogurty, zelenina, ovoce a maso. Právě na těchto surovinách se dá ušetřit a lidé jsou si toho vědomi.
Žijeme déle
Podle profesora Christophera Ruhma z Virginské univerzity žijí lidé během krize déle. Jeho výzkum ukazuje, že pokud se nezaměstnanost zhorší o jeden procentní bod, prodlouží se délka života v průměru o půl procenta.
V dobách, kdy se ekonomice daří, jsou totiž lidé zvyklí více pracovat a mají tendenci trávit v práci více hodin. Nedostatek pracovních příležitostí působí na lidskou psychiku opačně – lidé pracují méně a srdce dostane kýžený odpočinek od stresu. Navíc má tělo dostatek spánku. To jsou faktory, které jsou pro délku života zásadní.
Počet dopravních nehod zapříčiněných alkoholem klesá
Jen ve Spojených státech za posledních 5 let klesl počet nehod zaviněných alkoholem o 30 procent. Podle odborníků se toto zlepšení údalo hlavně díky ekonomické krizi.
Lidé totiž nejezdí za zábavou jako v ekonomicky příznivých obdobích. Raději zůstanou doma a pijí alkohol zakoupený v supermarketech, který je o poznání levnější než v baru.
Jíst v restauraci se nevyplácí
Ekonomická krize dopadá drtivě i na restaurace. Nejhůře na tom byly mezi roky 2008 a 2010. Úbytek hostů je opravdu markantní – jde skoro o polovinu. Lidé se totiž z finančních důvodů snaží stravovat doma a neutrácet za drahá jídla v restauracích.
Další dopady recese: Ekonomická tíseň zvyšuje riziko nevěry
Roli hraje kromě finanční situace také nadbytek volného času. Díky tomu si totiž většina lidí připraví jídlo doma a do restaurace vyrazí maximálně jednou měsíčně. V dobách prosperity jsou lidé za jídlo v restauraci ochotni utrácet až 4krát do měsíce.
Více zeleniny, více vitality
Mnohem více lidí jí zeleninu, hlavně čerstvou od farmářů. Za poslední dva roky se jen ve Spojených státech zvýšil počet zemědělců pěstujících zeleninu o 17 procent. Toto číslo odpovídá i zvyšující se poptávce po zelenině. Ta pak působí na lidský organismus.
Fitness centra si během krize mnou ruce
Ve Spojených státech počet zákazníků posiloven a fitness center raketově roste. Není to ničím jiným než ekonomickou krizí. Jak už bylo zmíněno, lidé mají více volného času a méně peněz. Pokud chtějí investovat do sebe, většinou na to jdou přes zdraví a pohyb.
Jak rozeznat krizi a hospodářský růst? 15 nejdivnějších ekonomických indikátorů
Patrný je na druhou stranu ústup od nákupů drahých a luxusních kusů oblečení a doplňků. Většina fitness center nabízí výhodné permanentky, které se v dobách krize vyplatí. Překvapivé je, že do fyzičky investují i lidé, kteří přišli během krize o práci. Podle odborníků jde o určitý motivační prvek, který nutí lidi se fyzicky zdokonalovat.
Zdroj: Business Insider