Víno: Investice, která potřebuje správné zacházení

Vín je téměř nepřeberná škála. Liší se typem, složením odrůd, technologickým postupem výroby, kvalitou i účelem, proč byla vyrobena. Některá vína jsou vyráběna k okamžité spotřebě, jiná záměrně tak, aby své dokonalosti dosáhla až po čase zrání. A právě ta potřebují mimořádnou péči.
Proč skladovat víno?
Nejčastěji chceme mít zásobu pro každou příležitost. Správný výběr vína je totiž docela věda, ke každé události se hodí jiné víno. Jiné otevřete k lehké večeři s rybou, jiné při vydatné večeři s červeným masem. Také zvolíte jistě jinou láhev při rodinné sešlosti než při návštěvě šéfa, který je milovníkem vína.
Konzumace vína rozhodně není monotónní záležitost. Pokud tedy máte víno rádi a chcete si ho řádně vychutnat ve všech jeho vůních a barvách, je načase naučit se ho správně skladovat.
Jaká vína jsou vhodná ke skladování?
Ke skladování se nehodí každé víno. Je potřeba rozlišovat mezi víny běžnými a lacinějšími (stolními), která bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru a s vyšší nebo velmi nízkou kyselinou. Taková vína se ke skladování nehodí.
Vzhledem k tomu, že skladování vína není zadarmo, je dobré se nad výběrem láhví k němu určených trochu zamyslet. "Obecně platí, že nejvhodnější ke skladování jsou vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem, vína doporučená vaším obchodníkem, vína správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem," říká Filip Jantač, odborník na víno ze společnosti Global Wines.
Kde a v jakých podmínkách vína skladovat?
Ve chvíli, kdy máme vybraná vhodná vína k archivaci, přichází na řadu otázka, kde je skladovat. Ideální je skladovat vína ve speciálním sklepě, v němž by se podmínky měly blížit podmínkám ideálním. "Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu. Nesmíme zapomínat ani na správnou polohu láhví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek láhve stále namočený, aby nevysychal a do láhve se nezačal dostávat vzduch," vysvětluje Jantač.
Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, přicházejí na řadu speciální chladicí vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí.
Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.
Jaká je životnost vín?
Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Vína určená k okamžité spotřebě byste naopak archivací znehodnotili. Lehká růžová a bílá stolní vína jsou určena ke konzumaci přibližně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.
Zdroj: Global Wines