US MARKETOtevírá v 15:30
DOW JONES+1,00 %
NASDAQ+0,52 %
S&P 500+0,52 %
ČEZ+0,25 %
KB+0,00 %
Erste+1,08 %

Víno: Investice, která potřebuje správné zacházení

Vín je téměř nepřeberná škála. Liší se typem, složením odrůd, technologickým postupem výroby, kvalitou i účelem, proč byla vyrobena. Některá vína jsou vyráběna k okamžité spotřebě, jiná záměrně tak, aby své dokonalosti dosáhla až po čase zrání. A právě ta potřebují mimořádnou péči.

Redakce IW
Redakce IW
21. 9. 2013 | 18:00
Víno

Proč skladovat víno?

Nejčastěji chceme mít zásobu pro každou příležitost. Správný výběr vína je totiž docela věda, ke každé události se hodí jiné víno. Jiné otevřete k lehké večeři s rybou, jiné při vydatné večeři s červeným masem. Také zvolíte jistě jinou láhev při rodinné sešlosti než při návštěvě šéfa, který je milovníkem vína.

Konzumace vína rozhodně není monotónní záležitost. Pokud tedy máte víno rádi a chcete si ho řádně vychutnat ve všech jeho vůních a barvách, je načase naučit se ho správně skladovat.

Jaká vína jsou vhodná ke skladování?

Ke skladování se nehodí každé víno. Je potřeba rozlišovat mezi víny běžnými a lacinějšími (stolními), která bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru a s vyšší nebo velmi nízkou kyselinou. Taková vína se ke skladování nehodí.

Vzhledem k tomu, že skladování vína není zadarmo, je dobré se nad výběrem láhví k němu určených trochu zamyslet. "Obecně platí, že nejvhodnější ke skladování jsou vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem, vína doporučená vaším obchodníkem, vína správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem," říká Filip Jantač, odborník na víno ze společnosti Global Wines.

Kde a v jakých podmínkách vína skladovat?

Ve chvíli, kdy máme vybraná vhodná vína k archivaci, přichází na řadu otázka, kde je skladovat. Ideální je skladovat vína ve speciálním sklepě, v němž by se podmínky měly blížit podmínkám ideálním. "Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu. Nesmíme zapomínat ani na správnou polohu láhví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek láhve stále namočený, aby nevysychal a do láhve se nezačal dostávat vzduch," vysvětluje Jantač.

Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, přicházejí na řadu speciální chladicí vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí.

Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.

Jaká je životnost vín?

Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Vína určená k okamžité spotřebě byste naopak archivací znehodnotili. Lehká růžová a bílá stolní vína jsou určena ke konzumaci přibližně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.

Zdroj: Global Wines

Investiční alternativyVíno
Sdílejte:

Doporučujeme

Nenechte si ujít

Nebaví vás drahá NVIDIA? Vsaďte na boom AI přes komodity

Nebaví vás drahá NVIDIA? Vsaďte na boom AI přes komodity

25. 6.-Tomáš Beránek
Průmyslové kovy