Pivovary mají po startu EET o stovky zákazníků méně

Více než týden po startu elektronické evidence tržeb (EET) mají tuzemské pivovary o stovky odběratelů méně. Někteří výrobci ale čekají odliv restauratérů až v příštím roce. Vyplynulo to z ankety ČTK.
"Reálně nám ubylo asi 100 restaurací, hlavně na vesnicích, podle našich obchodních zástupců ale toto číslo ještě není konečné. Pocity restauratérů jsou smíšené, zaznamenali jsme pozitivní i negativní reakce na EET," řekla ČTK Petra Winklerová, mluvčí Pivovaru Svijany.
Plzeňský Prazdroj už dříve mluvil o stovkách zákazníků, kteří ukončili svůj provoz, tento počet však neměl překročit tisícovku. "Stále je velmi brzy hodnotit dopad EET na restaurace a hospody. Které z nich ukončení činnosti avizují a které skutečně skončí, uvidíme zřejmě až v lednu," dodala mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.
"Evidujeme přibližně 20 uzavřených hospod a restaurací, ale pro provozovny budou kritické první tři měsíce (EET). Všichni naši zákazníci pracují s EET, nicméně jim opatření zpomaluje provoz a vyvolává negativní reakce spotřebitelů," řekla ČTK mluvčí skupiny Heineken Jana Pikardová.
Brněnský minipivovar Lucky Bastard zatím u hospodských větší problémy v souvislosti s EET nevidí. "Odběratelé nakupují pivo stejně jako dříve," uvedl jednatel společnosti Jan Grmela. Ze strany hospodských podle něj na novinku pochvalná slova nezaznívají, už jen proto, že v některých případech trpí systém dětskými nemocemi a hospodským celá změna přidává práci.
Pivovar Hols Vratislavice registruje jen zhruba deset uzavřených provozoven na venkově. Podle Jaroslava Tomana z obchodního oddělení byly hlavním důvodem problémy s připojením na internet a také vysoké náklady na pořízení a provoz EET. Hospodští si podle něj stěžují, že je evidence zdržuje, mají také problémy s připojením.
Přerovský pivovar Zubr eviduje 16 zavřených provozoven. Pivovar Primátor z Náchoda odhadl, že v souvislosti s EET z řad jeho odběratelů ukončilo provoz přes 20 restaurací a hospod, většinou na venkově. Pro některé z nich bylo EET podle ředitele pivovaru Josefa Hlavatého posledním impulzem k ukončení podnikání, někdo přestal točit pivo a zaměřil se na stravování.
EET byla spuštěna letos 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Podle průzkumu Sdružení místních samospráv zaniklo zhruba 700 menších hospod.
Zdroj: ČTK