Pomerančový džus jako nápoj pro bohaté

Pomerančový džus má osvěžující chuť a je bohatý na vitamin C a další vitaminy a minerály, a i proto je již dlouho oblíbeným (nejen) snídaňovým nápojem. V ranních zvyklostech mnoha z nás ale možná nastanou změny, protože cena pomerančového koncentrátu dále posouvá historická maxima. Pozoruhodný cenový trend způsobený špatnou úrodou, klimatickými změnami a škůdci nutí dodavatele snižovat podíl pomerančové šťávy v nápojích, případně ji nahrazovat jiným ovocem.
Až dvojnásobek za dva roky
Futures kontrakty na mraženou koncentrovanou pomerančovou šťávu (FCOJ-A) s dodáním v červenci 2024 na newyorské mezinárodní burze (ICE) uzavřely 28. května 2024 na historickém maximu 4,87 dolaru za libru a dosáhly intradenního maxima až 4,95 dolaru. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy se cena pohybovala kolem 2,82 USD za libru, se jedná o nárůst o více než 74 %. Ve srovnání s lednem 2021 cena vzrostla dokonce o 210 %. Předpokládá se, že by brzy mohla překročit hranici 5 USD za libru, byť v první polovině června trh prodělal jistou korekci.
Důvody zdražování
Hlavním důvodem růstu cen jsou vliv počasí a výrazné klimatické změny, které mají vliv i na růst cen kakaa nebo olivového oleje. Časté hurikány měly negativní dopad na sklizeň pomerančů na Floridě, která je největším dodavatelem pomerančového koncentrátu na americký trh. Největší světový dodavatel, Brazílie, je také postižen extrémními vedry. Až 85 % světového trhu je rozděleno mezi Floridu a São Paulo.
Stejně jako u jiných plodin jsou i v případě pomerančů velkým problémem choroby a škůdci. Podle serveru Foxla.com bojují brazilští a floridští zemědělci s takzvaným zelenáním citrusů, což je choroba, která způsobuje, že plody zelenají a nedozrávají a stromy po několika letech odumírají. Nemoc způsobuje invazivní hmyz, proti kterému zejména floridští pěstitelé nasadili asijské parazitické vosičky. Ty jsou sice osvědčenou metodou boje proti škůdcům, a byť je nedokáží zcela zlikvidovat, spolehlivě snižují jejich populaci.
Postupný pokles výnosů
Stále obtížnější klimatické podmínky způsobující pokles výnosů potvrzují odhady brazilské asociace na ochranu citrusů Fundercitrus. Ve zprávě z 10. května 2024 asociace předpovídá, že v sezóně 2024/2025 by mělo dojít k poklesu objemu sklizených pomerančů o více než 24 % na 232 milionů krabic po 40 kg v porovnání s předchozí sezónou v brazilských regionech São Paulo a Minas Gerais.
Historické údaje Fundercitrus ukazují na dlouhodobé poklesy. Průměrná sklizeň postupně klesala z 351 milionů krabic v letech 1994/1995 až 2003/2004 na 337 milionů v letech 2004/2005 až 2013/2014 a na 308 milionů v posledních deseti sezónách.
Přechod na jiné ovoce
"V souvislosti s rostoucími cenami a nestálým počasím výrobci začali snižovat podíl pomerančové šťávy v nápojích a používat alternativy v podobě hrušek, jablek a hroznového vína," uvedl analytik Harry Campbell ze společnosti Mintec pro CNBC.
Podle průzkumu časopisu The Grocer dodavatelé džusů v Británii sice nesnížili obsah pomerančové šťávy ve svých výrobcích, ale zaměřují se na cenově dostupnější džusy. Například společnost Coldpress uvedla na trh džus ze španělských mandarinek, které jsou odolnější vůči chorobám a jež společnost označila za fantastickou náhradu. Podobným směrem se vydala i společnost Purity Drinks, která uvedla na trh jablečnou šťávu Juice Burst spolu s dalšími příchutěmi, které nejsou ovlivněny cenou pomerančů.
Campbell dále zmínil, že tento trend bude dlouhodobě pokračovat, dokud spotřebitelé neodmítnou platit vysokou přirážku za omezené zásoby pomerančového koncentrátu, jehož zmražené zásoby, se kterými se v současnosti pracuje, se postupně snižují.
Zdroj: Wonderinterest Trading