Poplach, hrozí nedostatek čokolády! A zaplatíme za to

Čokolády bude podle všeho stále méně, očekává se, že se stane luxusní komoditou.
Nedostatek čokolády způsobí kombinace faktorů:
- V západní Africe, kde se pěstuje většina světové produkce kakaa, je nezvyklé sucho.
- Kakaovníky v západní Africe navíc ohrožuje parazitická houba.
- Stále větší oblibu zaznamenává tmavá čokoláda, která vyžaduje k výrobě mnohem více surového kakaa než běžná čokoláda. Mléčná čokoláda má většinou kolem 10-30 % kakaa, tmavá se pohybuje mezi 50 a 90 %).
- Roste chuť po čokoládě v Číně, která by mohla zvýšit už tak vysokou poptávku.
- Posledním bodem je dlouhodobý faktor, a sice rostoucí globální střední třída, jejíž vyšší příjmy umožňují dopřávat si luxusnějšího zboží. Čokoláda je tak mnohem dostupnější.
Pokud nabídka kakaa zůstane více či méně stejná, jako je nyní, pak budou ceny nevyhnutelně růst. Na základě Hershey indexu serveru foodtimeline.org je možné vidět změnu ceny čokoládové tyčinky Hershey za uplynulé století.
V uplynulých letech se také měnila gramáž tyčinky, přestože nyní se více méně stabilizovala.
Zajímavé také je, že ti, kteří se do globální střední třídy vyšplhat nedokážou, a pravděpodobně tak rostoucí cenu čokolády vůbec nepocítí, jsou samotní producenti kakaa, kteří mnohdy nemají ani ponětí, jak koncový produkt z toho, co pěstují, chutná.
Zdroj: Business Insider