US MARKETOtevírá za: 3 h 32 m
DOW JONES-0,64 %
NASDAQ+1,61 %
S&P 500+0,72 %
META+2,60 %
TSLA+6,75 %
AAPL+1,02 %

Ceny jídel a pití v českých restauracích v prosinci stouply o tři procenta

Ceny jídel, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích vzrostly z listopadu na prosinec loňského roku zhruba o tři procenta. Při cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 %.

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidence tržeb (EET). "V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl. Stagnaci nebo pokles ceny ČSÚ zjistil u jídel v prodejnách rychlého občerstvení.

ČSÚ sleduje ceny jídel a nealkoholických nápojů zhruba u 70 stravovacích zařízení, výstup ze zjištěných dat slouží ministerstvu práce a sociálních věcí ke každoročnímu stanovení sazeb cestovních náhrad. Ceny alkoholických nápojů ČSÚ sleduje v rámci spotřebního koše pro stanovení inflace.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, tržby nyní eviduje 46 400 podnikatelů. Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Od 1. března by se mělo do EET připojit zhruba čtvrt milionu maloobchodníků a velkoobchodníků.

Zdroj: ČTK

Česká republikaInflaceRestaurace
Sdílejte:

Doporučujeme

Nenechte si ujít

Nahoru, nebo dolů #12: Jádro a emise jako never ending story

Nahoru, nebo dolů #12: Jádro a emise jako never ending story

13. 5.-Michaela Nováková, Vendula Pokorná
Česká republika