US MARKETZavírá za: 2 h 52 m
DOW JONES-0,21 %
NASDAQ+0,72 %
S&P 500+0,10 %
META+0,51 %
TSLA+4,07 %
AAPL-0,28 %

Nejlepší světovou restaurací je španělský El Celler de Can Roca

V přehledu nabízíme 50 nejlepších restaurací na světě.

Nejlepší restaurací světa je španělský El Celler de Can Roca. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Restaurace El Celler de Can Roca se nachází v Gironě na východním pobřeží, vlastní tři michelinské hvězdy a v minulých letech skončila na druhém místě. Český zástupce není v žebříčku žádný, nejbližší oceněnou restaurací je Steirereck ve Vídni.

Vyhlášení 50 nejlepších restaurací světa se uskutečnilo v pondělí večer v Londýně. Na výběru nejlepšího podniku se podílí více než 900 šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů.

"El Celler de Can Roca v Gironě byla dlouhá léta oslavována jako jedno z nejlepších míst ve Španělsku, kde se dá najíst. Dva roky se umísťovali na druhém místě, nyní si vyměnili místo s dánskou Nomou," uvedli organizátoři soutěže. Ocenili jak vynikající jídlo, tak pohostinnost majitelů, tří bratrů Rocových.

El Celler de Can Roca byla otevřena v roce 1986 a specializuje se na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Michelinský průvodce jejich jídla označuje za "kreativní" a novinář Edward Owen z deníku The Times o nich napsal, že jde o "spojení tradičních jídel se surrealistickým nádechem". Nejstarší z bratrů Joan Roca je šéfkuchařem, mladší Josep sommeliérem a nejmladší Jordi má na starosti dezerty.

V předchozích třech ročnících žebříčku dominovala dánská restaurace Noma z Kodaně, nyní obsadila druhé místo. Třetí skončila Osteria Francescana z italské Modeny. Mezi padesáti nejlepšími restauracemi se nachází i šest amerických, šest francouzských či pět španělských, z toho tři v první desítce.

#1 El Celler de Can Roca (Španělsko)

#2 Noma (Dánsko)

#3 Osteria Francescana (Itálie)

#4 Mugaritz (Španělsko)

#5 Eleven Madison Park (USA)

#6 D.O.M. (Brazílie)

#7 Dinner by Heston Blumenthal (Spojené království)

#8 Arzak (Španělsko)

#9 Steirereck (Rakousko)

#10 Vendome (Německo)

#11 Per Se (USA)

#12 Frantzen & Lindeberg (Švédsko)

#13 The Ledbury (Spojené království)

#14 Astrid y Gaston (Peru) - skokan roku

#15 Alinea (USA) - nejlepší podle šéfkuchařů

#16 L'arpege (Francie)

#17 Pujol (Mexiko)

#18 Le Chateaubriand (Francie)

#19 Le Bernardin (USA)

#20 Narisawa (Japonsko)

#21 Attica (Austrálie) - nejlepší z nováčků v TOP 50

#22 Nihonryori Ryugin (Japonsko)

#23 L'astrance (Francie)

#24 L'atelier De Joel Robuchon Paris (Francie)

#25 Hof Van Cleve (Belgie)

#26 Quique Dacosta Restaurant (Španělsko)

#27 Le Calandre (Itálie)

#28 Mirazur (Francie)

#29 Daniel (USA)

#30 Aqua (Německo)

#31 Biko (Mexiko)

#32 Nahm (Thajsko)

#33 The Fat Duck (Spojené království)

#34 Fäviken (Švédsko)

#35 Oud Sluis (Nizozemsko)

#36 Amber (Hongkong)

#37 Villa Joya (Portugalsko)

#38 Restaurant Andre (Singapur) - nováček v TOP 50

#39 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana (Hongkong) - nováček v TOP 50

#40 Combal Zero (Itálie) - návrat do TOP 50

#41 Piazza Duomo (Itálie) - nováček v TOP 50

#42 Schloss Schauenstein (Švýcarsko)

#43 Mr. And Mr. Bunch (Čína) - nováček v TOP 50

#44 Asador Etxebarrri (Španělsko)

#45 Geranium (Dánsko)

#46 Mani (Brazílie) - nováček v TOP 50

#47 The French Laundry (USA)

#48 Quay (Austrálie)

#49 Septime (Francie) - nováček v TOP 50

#50 Central (Peru) - nováček v TOP 50

Zdroj: ČTK

Restaurace
Sdílejte:

Doporučujeme

Nenechte si ujít

Nahoru, nebo dolů #12: Jádro a emise jako never ending story

Nahoru, nebo dolů #12: Jádro a emise jako never ending story

13. 5.-Michaela Nováková, Vendula Pokorná
Česká republika