Nejlepší světovou restaurací je španělský El Celler de Can Roca

V přehledu nabízíme 50 nejlepších restaurací na světě.
Nejlepší restaurací světa je španělský El Celler de Can Roca. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Restaurace El Celler de Can Roca se nachází v Gironě na východním pobřeží, vlastní tři michelinské hvězdy a v minulých letech skončila na druhém místě. Český zástupce není v žebříčku žádný, nejbližší oceněnou restaurací je Steirereck ve Vídni.
Vyhlášení 50 nejlepších restaurací světa se uskutečnilo v pondělí večer v Londýně. Na výběru nejlepšího podniku se podílí více než 900 šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů.
"El Celler de Can Roca v Gironě byla dlouhá léta oslavována jako jedno z nejlepších míst ve Španělsku, kde se dá najíst. Dva roky se umísťovali na druhém místě, nyní si vyměnili místo s dánskou Nomou," uvedli organizátoři soutěže. Ocenili jak vynikající jídlo, tak pohostinnost majitelů, tří bratrů Rocových.
El Celler de Can Roca byla otevřena v roce 1986 a specializuje se na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Michelinský průvodce jejich jídla označuje za "kreativní" a novinář Edward Owen z deníku The Times o nich napsal, že jde o "spojení tradičních jídel se surrealistickým nádechem". Nejstarší z bratrů Joan Roca je šéfkuchařem, mladší Josep sommeliérem a nejmladší Jordi má na starosti dezerty.
V předchozích třech ročnících žebříčku dominovala dánská restaurace Noma z Kodaně, nyní obsadila druhé místo. Třetí skončila Osteria Francescana z italské Modeny. Mezi padesáti nejlepšími restauracemi se nachází i šest amerických, šest francouzských či pět španělských, z toho tři v první desítce.
#1 El Celler de Can Roca (Španělsko)
#2 Noma (Dánsko)
#3 Osteria Francescana (Itálie)
#4 Mugaritz (Španělsko)
#5 Eleven Madison Park (USA)
#6 D.O.M. (Brazílie)
#7 Dinner by Heston Blumenthal (Spojené království)
#8 Arzak (Španělsko)
#9 Steirereck (Rakousko)
#10 Vendome (Německo)
#11 Per Se (USA)
#12 Frantzen & Lindeberg (Švédsko)
#13 The Ledbury (Spojené království)
#14 Astrid y Gaston (Peru) - skokan roku
#15 Alinea (USA) - nejlepší podle šéfkuchařů
#16 L'arpege (Francie)
#17 Pujol (Mexiko)
#18 Le Chateaubriand (Francie)
#19 Le Bernardin (USA)
#20 Narisawa (Japonsko)
#21 Attica (Austrálie) - nejlepší z nováčků v TOP 50
#22 Nihonryori Ryugin (Japonsko)
#23 L'astrance (Francie)
#24 L'atelier De Joel Robuchon Paris (Francie)
#25 Hof Van Cleve (Belgie)
#26 Quique Dacosta Restaurant (Španělsko)
#27 Le Calandre (Itálie)
#28 Mirazur (Francie)
#29 Daniel (USA)
#30 Aqua (Německo)
#31 Biko (Mexiko)
#32 Nahm (Thajsko)
#33 The Fat Duck (Spojené království)
#34 Fäviken (Švédsko)
#35 Oud Sluis (Nizozemsko)
#36 Amber (Hongkong)
#37 Villa Joya (Portugalsko)
#38 Restaurant Andre (Singapur) - nováček v TOP 50
#39 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana (Hongkong) - nováček v TOP 50
#40 Combal Zero (Itálie) - návrat do TOP 50
#41 Piazza Duomo (Itálie) - nováček v TOP 50
#42 Schloss Schauenstein (Švýcarsko)
#43 Mr. And Mr. Bunch (Čína) - nováček v TOP 50
#44 Asador Etxebarrri (Španělsko)
#45 Geranium (Dánsko)
#46 Mani (Brazílie) - nováček v TOP 50
#47 The French Laundry (USA)
#48 Quay (Austrálie)
#49 Septime (Francie) - nováček v TOP 50
#50 Central (Peru) - nováček v TOP 50
Zdroj: ČTK