Osobní údaje opět jinak: Neudělejte chybu, hrozí sankce
|

Osobní údaje opět jinak: Neudělejte chybu, hrozí sankce

Prodáváte nebo pronajímáte databáze s kontakty, například na farmaceutické společnosti, lékaře nebo zubaře, realitní makléře či právníky? Donedávna bylo předávání osobních údajů obchodními společnostmi za účelem nabízení obchodu a služeb relativně benevolentní a Úřad pro ochranu osobních údajů byl ochoten akceptovat i takřka "bezbřehé" souhlasy se zpracováním osobních údajů (stanovisko úřadu z 12. prosince 2013). Úřad pro ochranu osobních údajů ale nedávno zpřísnil požadavky na pořizování a používání těchto databází. Dejte si pozor, abyste novým podmínkám dostáli a nebyli sankcionováni.

Byznys a podnikání Právo Regulace Výhled na rok 2018

Dle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů je pro získání souhlasu k zařazení údajů do databáze potřeba:

  • předem konkrétně specifikovat všechny osoby, kterým budou databáze prodávány, a to alespoň v rozsahu název a IČO;
  • konkretizovat, jak bude s osobními údaji těmito subjekty dále nakládáno, třeba s uvedením, že budou dále využívány k zasílání obchodních sdělení v určité oblasti (například ve zdravotnictví).

Představme si tedy situaci, kdy výše uvedená pravidla dodržena nebudou a společnost prodávající databázi s obchodním údaji fyzických třetích osob sestávající například z jejich jména, příjmení, povolání a e-mailu, tuto databázi údajů fyzických osob někomu prodá. Společnost kupující tuto databázi, kupříkladu pojišťovna, následně takto získané údaje využije pro cílené oslovení potenciálních zákazníků prostřednictvím e-mailu.

Pokud však již při pořizování databáze nebyly dodrženy výše uvedené podmínky, mohla by se zmíněná pojišťovna dopustit jak rozesílání takzvaných nevyžádaných obchodních sdělení, tak i neoprávněného zpracování osobních údajů (bez náležitého souhlasu). Úřad by jí (jakož i společnosti, která databázi pořídila a prodala) v takovém případě mohl uložit pokutu (po nabytí účinnosti nového nařízení GDPR až do výše 20 000 000 EUR, popřípadě do výše 4 % jejího celosvětového ročního obratu).

Pro každého zájemce o koupi databáze údajů třetích osob bude proto důležité vědět, jaké informace byly subjektům údajů při získání jejich dat poskytnuty a zda udělený souhlas pokrývá i použití osobních údajů zamýšleným způsobem. Prodejci jakýchkoli databází s osobními údaji budou muset subjekty údajů předem informovat, kterým subjektům budou údaje v budoucnu předány a za jakým účelem.

Prakticky to mimo jiné znamená, že v informacích pro subjekty údajů musejí být uvedeni jmenovitě všichni potenciální kupci databáze a také alespoň dva účely zpracování – jedním bude samotný prodej či pronájem údajů, druhým jejich následné využití pro obchodní a marketingové účely (pro konkrétní oblast, například nabízení obchodu a služeb v oblasti prodeje nemovitostí nebo zdravotních pomůcek).

Lze očekávat, že plnění výše uvedených povinností bude ze strany úřadu kontrolováno a v případě porušení sankcionováno, a to i proto, že ve svém posledním vyjádření se nechal slyšet, že "v rámci prováděných kontrol se bude tímto tématem nadále intenzivně zabývat". Nebylo by překvapení, kdyby došlo ke zvýšení počtu kontrol cílených právě na podnikatele zabývající se úplatným předáváním osobních údajů.

Autory textu jsou Eva Radová a Matěj Grödl.

Zdroj: Rada & Partner advokátní kancelář
včera v 18:00

Petr Dvořák (VŠE): Sazby by měly růst pozvolna, léčbu šokem by ekonomika nemusela ustát

Česká národní banka, ale třeba také Fed již zahájily cyklus zvyšování sazeb, Evropská centrální banka to plánuje...
Centrální banky Světová ekonomika Česká ekonomika
včera v 12:00

Investorský magazín: Emoce v investování a budoucnost poradenství ve světě robotů

Emoce prý do investování nepatří. Tvrdí to i jeden z nejúspěšnějších investorů všech dob Warren Buffett. Je to pravda...
Investování Chyby v investování Ponaučení pro investory
11. 6. 2018 07:00

Investorský magazín: Finanční plán od A do Z

Vysněné bydlení, finanční polštář na penzi, úspory pro děti na studia nebo exotická dovolená. To vše mohou být...
Finanční plánování Investování Investorský magazín
10. 6. 2018 16:00

Tomáš Sedláček: Bůh trhu je mrtev

Bůh trhu je mrtvý, ale pokud náhodou žije, tak je náladový, má autistické vidění, je bezohledný, a když už něco vidí,...
Světová ekonomika Ekonomie Ekonomické a politické hrozby
8. 6. 2018 12:00

Ekonomie deset let po krizi čeká na změnu paradigmatu, říká Sedláček

Investiční bankéři byli po dlouhá léta jako kněží, kteří vládám tvrdili, že jen oni "tomu rozumí". S úderem krize...
Krize Světová ekonomika Ekonomie
5. 6. 2018 09:00

Tomáš Sedláček: Vina za krizi a nedůvěra ve vše

Kdo může za poslední finanční krizi? Ekonomové vnímají svou odpovědnost, nedůvěra lidí se ale přelila do dalších...
Krize Světová ekonomika Ekonomie
4. 6. 2018 12:00

Investorský magazín: Úvod do sociálně odpovědného investování a lekce time managementu

Jak investovat a zároveň zachránit svět? Možná o sociálně odpovědném investování slyšíte poprvé, věřte ale, že se mu...
Sociálně odpovědné investování Investování Akciový trh
3. 6. 2018 16:00

Investice do české zemědělské půdy v roce 2018

Před pár lety byla česká zemědělská půda oproti pozemkům třeba v Německu extrémně podhodnocená. Rozdíl se postupně...
Zemědělství Pozemky a půda Investiční alternativy
28. 5. 2018 12:00

Investorský magazín: Pražská burza nikdy neomrzí!

Český akciový trh láká například dividendovými stálicemi nebo nově růstovými štikami na trhu START. Aktuální...
Akcie ČR Pražská burza ČEZ
25. 5. 2018 12:00

Akciová sázka pro odvážné investory, kteří preferují levné nákupy

Rusko se v posledních letech často zmiňuje v souvislosti s politickými problémy a ekonomickým zaostáváním....
Rusko Emerging Markets Rozhovor
21. 5. 2018 12:00

Investorský magazín: Je česká zemědělská půda stále zajímavou investicí?

Česká zemědělská půda stále patří mezi velice žádané alternativní investice. Je likvidní a v porovnání s okolními...
Pozemky a půda Nemovitosti Investiční alternativy
19. 5. 2018 18:00

Dividendy, rating, zadlužení: Jak si ČEZ stojí ve srovnání s konkurencí?

Energetická společnost ČEZ odměňuje své akcionáře dividendami, v rámci odvětví přitom nabízí nebývalou stabilitu a...
ČEZ Akcie ČR Dividendy
17. 5. 2018 15:00

Novák (ČEZ): Dividendovou politiku neměníme, investorům chceme peníze vyplácet dlouhodobě

Energetická společnost ČEZ plánuje z loňského zisku vyplatit dividendu 33 korun na akcii. S finančním ředitelem...
ČEZ Akcie ČR Dividendy
16. 5. 2018 18:00

První START Day na pražské burze očima emitentů a šéfa parketu v Rybné

Pražská burza za sebou má historicky první START Day. Své akcie během něj úspěšně upsaly dva ze tří podniků, které...
Pražská burza Akcie ČR Fillamentum
14. 5. 2018 12:00

Investorský magazín: IPO společnosti Fillamentum a názory legend

Burzovní parket v Rybné ulici již brzy oživí také jedna velice průbojná česká technologická firma. Co společnost...
Fillamentum Akcie ČR Primární úpis akcií (IPO)
14. 5. 2018 09:00

Novák (ČEZ): Celoroční výsledky mohou být pozitivně ovlivněny akvizicemi, prodej bulharských aktiv by měl být dokončen ještě letos

Hospodářské výsledky společnosti ČEZ za první kvartál mírně zaostaly za odhady analytiků. Finančního ředitele...
ČEZ Akcie ČR Energetika
12. 5. 2018 18:00

Forex: Jaká literatura by vás mohla inspirovat?

Ondřej Hartman z FXstreet.cz v rámci ABCD začínajícího investora nabídl začínajícím obchodníkům ke studiu vlastní...
FX Forex Opce
8. 5. 2018 07:00

Co hýbe forexem: Stále má smysl sledovat centrální banky

Pro technického tradera je podstatné, aby se hlavně něco dělo. Klíčové jsou pohyby kurzu, až v druhé řadě jsou...
Forex FX EUR/USD
7. 5. 2018 12:00

Investorský magazín: Sell in May and Go Away?!

Začal květen, měsíc, ke kterému se váže slavné tržní pořekadlo. Jak moc se letos mají investoři tímto rčením řídit,...
Burzovní almanach Světové akcie Americké akcie
5. 5. 2018 12:00

Miroslav Plojhar (ČS): Obchodování s eurokorunou má smysl, pro větší klid si nechte cenové rozpětí

Vyšší korunové sazby oproti těm v eurozóně umožňují nakupovat EUR/CZK za lepší forwardový kurz, než je ten spotový....
FX Forex EUR/CZK