Osobní údaje opět jinak: Neudělejte chybu, hrozí sankce
|

Osobní údaje opět jinak: Neudělejte chybu, hrozí sankce

Prodáváte nebo pronajímáte databáze s kontakty, například na farmaceutické společnosti, lékaře nebo zubaře, realitní makléře či právníky? Donedávna bylo předávání osobních údajů obchodními společnostmi za účelem nabízení obchodu a služeb relativně benevolentní a Úřad pro ochranu osobních údajů byl ochoten akceptovat i takřka "bezbřehé" souhlasy se zpracováním osobních údajů (stanovisko úřadu z 12. prosince 2013). Úřad pro ochranu osobních údajů ale nedávno zpřísnil požadavky na pořizování a používání těchto databází. Dejte si pozor, abyste novým podmínkám dostáli a nebyli sankcionováni.

Byznys a podnikání Právo Regulace Výhled na rok 2018

Dle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů je pro získání souhlasu k zařazení údajů do databáze potřeba:

  • předem konkrétně specifikovat všechny osoby, kterým budou databáze prodávány, a to alespoň v rozsahu název a IČO;
  • konkretizovat, jak bude s osobními údaji těmito subjekty dále nakládáno, třeba s uvedením, že budou dále využívány k zasílání obchodních sdělení v určité oblasti (například ve zdravotnictví).

Představme si tedy situaci, kdy výše uvedená pravidla dodržena nebudou a společnost prodávající databázi s obchodním údaji fyzických třetích osob sestávající například z jejich jména, příjmení, povolání a e-mailu, tuto databázi údajů fyzických osob někomu prodá. Společnost kupující tuto databázi, kupříkladu pojišťovna, následně takto získané údaje využije pro cílené oslovení potenciálních zákazníků prostřednictvím e-mailu.

Pokud však již při pořizování databáze nebyly dodrženy výše uvedené podmínky, mohla by se zmíněná pojišťovna dopustit jak rozesílání takzvaných nevyžádaných obchodních sdělení, tak i neoprávněného zpracování osobních údajů (bez náležitého souhlasu). Úřad by jí (jakož i společnosti, která databázi pořídila a prodala) v takovém případě mohl uložit pokutu (po nabytí účinnosti nového nařízení GDPR až do výše 20 000 000 EUR, popřípadě do výše 4 % jejího celosvětového ročního obratu).

Pro každého zájemce o koupi databáze údajů třetích osob bude proto důležité vědět, jaké informace byly subjektům údajů při získání jejich dat poskytnuty a zda udělený souhlas pokrývá i použití osobních údajů zamýšleným způsobem. Prodejci jakýchkoli databází s osobními údaji budou muset subjekty údajů předem informovat, kterým subjektům budou údaje v budoucnu předány a za jakým účelem.

Prakticky to mimo jiné znamená, že v informacích pro subjekty údajů musejí být uvedeni jmenovitě všichni potenciální kupci databáze a také alespoň dva účely zpracování – jedním bude samotný prodej či pronájem údajů, druhým jejich následné využití pro obchodní a marketingové účely (pro konkrétní oblast, například nabízení obchodu a služeb v oblasti prodeje nemovitostí nebo zdravotních pomůcek).

Lze očekávat, že plnění výše uvedených povinností bude ze strany úřadu kontrolováno a v případě porušení sankcionováno, a to i proto, že ve svém posledním vyjádření se nechal slyšet, že "v rámci prováděných kontrol se bude tímto tématem nadále intenzivně zabývat". Nebylo by překvapení, kdyby došlo ke zvýšení počtu kontrol cílených právě na podnikatele zabývající se úplatným předáváním osobních údajů.

Autory textu jsou Eva Radová a Matěj Grödl.

Zdroj: Rada & Partner advokátní kancelář
23. 10. 2020 06:39

Aleš Prandstetter (eFrank.cz): Na tyto sektory má smysl dlouhodobě vsadit

Neumím říci, jak se budou vyvíjet ceny akcií v tom kterém odvětví do prezidentských voleb v USA nebo třeba do konce...
Americké akcie Světové akcie ETF
21. 10. 2020 17:42

3. listopad jako nejdůležitější den letošního roku: Do jakého světa se probudíme po prezidentských volbách v USA?

Myslím si, že Donald Trump navzdory dosavadním předvolebním průzkumům nakonec křeslo v Bílém domě uhájí. A pro trhy...
Spojené státy americké (USA) Americká ekonomika Volby
20. 10. 2020 14:51

Tenconi (ADA Economics): Inflace není, co bývala. V měnícím se světě (i) s tím musíme počítat

Jednou z nejvýznamnějších průmyslových strategií posledních let bylo omezení životnosti výrobků. Jde přitom o jistou...
Světová ekonomika Ekonomické a politické hrozby Inflace
20. 10. 2020 12:37

Expert: Česká zemědělská půda je stále atraktivní ve srovnání s Rakouskem nebo Německem, obrovský potenciál teď ale vidím na Slovensku

Zemědělská půda na Slovensku slibuje v současnosti podobně atraktivní zhodnocení, jaké jsme zaznamenali v uplynulých...
Investiční alternativy Zemědělství Pozemky a půda
19. 10. 2020 12:00

Investorský magazín: Bankovky jako investice

Co je fascinujícího na sběru bankovek? A jak velké zhodnocení nabízejí? Investorský magazín nabízí úvodní lekci z...
Investorský magazín Rozhovor Investiční alternativy
15. 10. 2020 12:10

Výnosy a riziko na trhu s dluhopisy: Diverzifikace je základ, ve firemním sektoru budou (stále) padat hlavy

Velká část státních dluhopisů nabízí v současností záporný reálný výnos, mnohdy dokonce i ten nominální. Čeští drobní...
České státní dluhopisy Státní dluhopisy Firemní dluhopisy
13. 10. 2020 06:46

Horská (Raiffeisenbank): V horizontu pěti let změnu politiky centrálních bank nečekám, změna jejich role v globální ekonomice ale probíhá naplno

Centrální banky přehlížejí rychlý růst cen aktiv a sveřepě se věnují inflaci na úrovni klasického spotřebitelského...
Centrální banky Fed ECB
12. 10. 2020 12:00

Investorský magazín: Ruské akcie a trendy v obchodování drobných českých investorů

Investorský magazín tentokrát hledá zajímavé investiční příležitosti v největší zemi na světě. Ruské akcie, a nejen...
Rusko Emerging Markets Investiční strategie
12. 10. 2020 09:45

Jiří Staník (Helgi Library): Pilulka svůj růst nezakládá na lékárenském byznysu, ale na e-commerce. Třešničkou na dortu může být deregulace prodeje léků na předpis

Ocenění společnosti Pilulka je vzhledem k jejím růstovým plánům a dosavadní neziskovosti samozřejmě složité, firma má...
Akcie ČR Pražská burza Pilulka
11. 10. 2020 18:30

Pilulka.cz jde na burzu. Projděte si webinář s vedením společnosti a analytikem

26. října 2020 by se mělo na trhu START pražské burzy poprvé obchodovat s akciemi společnosti Pilulka.cz. Proč mohou...
Pilulka Akcie ČR Farmacie
10. 10. 2020 06:31

Petr a Martin Kasovi (Pilulka.cz): Cílem je spokojený zákazník, ne maximální možný zisk. Podnikání musí mít hlubší smysl

Petr a Martin Kasovi míří s Pilulkou.cz na pražskou burzu. V burzovní vinárně si povídali se šéfredaktorem...
Pilulka Akcie ČR Primární úpis akcií (IPO)
8. 10. 2020 12:15

Prandstetter (eFrank.cz): Český akciový trh není pro ty, kdo chtějí chránit své bohatství. Bankovní tituly budou nadále pod tlakem nízkých sazeb

Z hlediska dividend je pražská burza nepochybně zajímavá, dlouhodobě je ale výkonnost samotných akcií na trhu v Rybné...
Akcie ČR Pražská burza Banky
6. 10. 2020 06:52

Filip Kejla (WOOD & Company): Pilulka je mimořádně atraktivní investice, hospodaření i valuace slibují růst

Filip Kejla není na trhu žádným nováčkem. Společnost Pilulka.cz, která se chystá na trh START pražské burzy, je podle...
Pilulka Akcie ČR Primární úpis akcií (IPO)
5. 10. 2020 12:00

Investorský magazín: Česká zbrojovka Group na pražské burze a jak je (ne)bezpečný dark web

Vlna IPO na parketu pražské burzy pokračuje. Hlavní trh na začátku října obohatil tradiční český výrobce ručních...
Investorský magazín Rozhovor Česká zbrojovka Group
5. 10. 2020 09:54

Druhá vlna pandemie covidu-19: Je oživení ekonomiky v roce 2021 ohroženo?

Jaké jsou scénáře vývoje (nejen) české ekonomiky ve světle probíhající druhé vlny pandemie koronaviru? V rámci...
Česká republika Česká ekonomika Koronavirus
2. 10. 2020 11:52

Valuace technologických akcií pohledem insidera: Tesla není Amazon aneb Kde hledat hodnotu na přehřátém trhu

Ocenění akcií velkých technologických akcií je přehnané, v některých segmentech jsou ale očekávání přece jen...
Informační technologie Technologie Tesla
1. 10. 2020 17:53

Další globální otřes na vzdáleném horizontu: Rozpadnou se USA?

Chaos se stává normálem, o vítězích tak bude napříště rozhodovat odolnost vůči nečekaným šokům. Mezi ně se může...
Ekonomické a politické hrozby Geopolitická rizika Bitcoin
28. 9. 2020 12:00

Investorský magazín: Aktivní vs. pasivní investování

Pasivně, nebo aktivně spravovaný podílový fond? Investorský magazín probírá přednosti a nedostatky obou strategií....
Investiční strategie Podílové fondy ETF
24. 9. 2020 09:58

Chaos jako nový normál: Nechutná nerovnost ve společnosti může vyvolávat další šoky

Chaos se stává normálem, o vítězích tak bude napříště rozhodovat odolnost vůči nečekaným šokům. Ty může mimo jiné...
Světová ekonomika Ekonomické a politické hrozby Geopolitická rizika
22. 9. 2020 17:54

Jan Bureš: ČNB nemá nyní důvod měnit politiku, silnější koruna by mohla vést k verbálním intervencím

Česká národní banka nemá kam spěchat, jádrová inflace v Česku je vysoká. Ačkoli se čeká, že převáží dezinflační...
Česká koruna Maďarský forint Polský zlotý